Cultura 20/08/2018

El documental 'Entre Muntanyes, arrels de l'arbre' estrena tràiler

L'equip que va gravar tot l'estiu passat a AINA ha presentat un avançament del film, mentre que la versió final es podrà veure a principis de l'any vinent

ARA Andorra
3 min
Una frame del documental 'Entre Muntanyes, arrels de l'arbre' que mostra un grup de Borda ascendint a Montmalús.

Andorra la Vella'Entre Muntanyes, arrels de l'arbre' comença a prendre forma. El documental, gravat durant l'estiu de 2017 a la casa de colònies d'AINA, presenta un primer avançament en forma de tràiler per començar a mostrar el rumb que prendrà el film.

Aquest és un projecte que té com a objectiu ser del país per al país i explicar arreu el model de comunitat que ha creat mossèn Ramon de Canillo des de fa més de quaranta anys. El tràiler era una de les fites marcades en el calendari per l'equip multidisciplinari provinent de diferents països que va formar l'equip de gravació.

"Ara estem en el moment de més entusiasme, perquè ja estem donant forma al documental", explica el director, David Haro. L'estiu passat es van gravar més de 130 hores, però el film final no pot durar més de seixanta minuts, per això, els mesos posteriors al final del rodatge, l'equip va centrar-se a visualitzar tot el material. "Estem en la fase final, en l'edició. Ja tenim clara la meitat del documental, falta lligar alguns temes, però estem entrant en la recta final", assegura Haro.

Ell i Jaume Planella, productor executiu, lideren un equip que ha estat integrat per professionals de Mèxic, Portugal, Itàlia, Alemanya i Espanya, i ha comptat fins amb set andorrans en alguna de les fases d'un projecte. En total, dinou persones hauran treballat en un documental que persegueix el somni d'oferir un document audiovisual que expliqués AINA a unes generacions futures que no la coneixeran com és actualment.

"Hi ha dues narratives paral·leles: les imatges que tenim, que ens parlen del present, i les entrevistes que vam fer, que ens parlen del passat", descobreix el director. Un dels grans reptes que presentava el projecte era com guiar l'espectador a través de la figura del mossèn durant aquests quaranta anys i ho han resolt utilitzant com a narradors totes les veus que han recollit. "Són persones que han passat per AINA, que formen un testimoni viu i que ens expliquen com va ser la seva experiència", recorda un Haro que té clar que un documental ha de canviar la perspectiva inicial de l'espectador, "en algun moment s'ha de descobrir alguna cosa que no sabies".

Mossèn Ramon, observant un grup d'infants d'AINA. / P. R.

El tràiler dura uns tres minuts i presenta la figura clau de mossèn Ramon, les quatre fases que viuen els infants a AINA i la feina dels monitors, com a figures bàsiques en l'educació en el lleure que defineix la casa de colònies. La natura té un paper cabdal tant en l'avançament com en el documental, i és que l'equip d''Entre Muntanyes, arrels de l'arbre' vol imitar mossèn Ramon i utilitzar la natura com a metàfora i font de coneixement.

"AINA no deixa de ser una comunitat on passen moltes coses i on conviu molta gent, i tot això està gravat", resumeix el director. En aquest sentit, els encarregats de decidir la direcció del documental han escollit prendre nota de què ha fet AINA en la seva història i jugaran amb la naturalesa i la metàfora d'espiritualitat que se'n deriva. Haro ho explica així: "Nosaltres agafem aquest fil conductor perquè pugui arribar a més gent, ho traslladem amb elements naturals. Això ens permet conèixer els protocols i les maneres de fer d'AINA i entendre com s'educa i es transmeten aquests valors lluny de l'àmbit familiar i de l'escola reglada".

El document final es podrà veure a principis de l'any vinent, moment en què hi ha prevista una preestrena a Andorra abans de començar la ruta de festivals que ha de servir per internacionalitzar el documental i AINA.

stats