Cultura 09/04/2019

Duos de pallasses a la capital

El FIPA se celebra entre el 9 i l'11 de maig amb quatre espectacles al Teatre Comunal i dos a la Fada Ignorant

M. F
3 min
El cap de l'àrea de Cultura del comú d'Andorra la Vella, Jan Cartes; la cònsol major, Conxita Marsol i la directora artística del FIPA, Pepa Plana, durant la presentació del festival, aquest dimarts al migdia. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaLa segona edició del recuperat Festival internacional de pallasses d’Andorra (FIPA) torna del nou a l’onze de maig amb quatre espectacles al Teatre Comunal i dos més que es faran a la Fada Ignorant i que giraran al voltant dels duos. La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha refermat que aquesta cita continuï cada any i que fins i tot pugui créixer en el futur. A més, ha anunciat que el festival servirà per inaugurar la remodelació de què ha estat objecte el Teatre Comunal.

La directora artística del FIPA, Pepa Plana, s’ha mostrat “molt contenta” amb la programació d’aquest any en què ha volgut mostrar el treball en duos de les pallasses, ja que moltes treballen en solitari i és “molt difícil” que ho facin acompanyades, ja que “hi ha complicitat o no” i s’ha de lluitar contra els “egos”. Plana ha manifestat que en aquesta programació ha d'intentar “buscar tots els colors”. El tret de sortida a la cita el donarà la mateixa Plana, que actuarà acompanyada per Noël Olivé a l’espectacle ‘Veus que no veus’, que s’acaba d’estrenar i en què les dues artistes es pregunten què hauria passat si a les nostres àvies les haguessin deixat fer de pallasses. Serà el dijous 9 de maig a les 21.30 hores al Teatre Comunal. L’endemà, i al mateix escenari i hora, serà el torn de la companyia Lolita Corina, amb ‘Las gallegas’ que està “triomfant arreu”. Significa el retorn al FIPA de dues pallasses que aquí van trobar “el motor” per fer un espectacle sencer. A l’espectacle riuen i reflexionen sobre la mort.

El dissabte 11 de maig, i com a novetat, s’oferiran dos espectacle al Comunal. Un serà a les 19.30 hores, el d’Inga Björn and Kristiina Tammisalo, que portaran ‘The receptionists’, una “virgueria gestual”, tal com ha comentat Plana, afegint que representa dues recepcionistes a les que no els para de passar coses. Tenint en compte el volum d’hotels que hi ha al país Plana diu que aquest espectacle encara encaixa més al festival. I ja per cloure les actuacions al teatre el dissabte a les 21.30 hores actuaran Colette Gomette and Anna de Lirium, que portaran a l’escenari ‘The one & the one’, un “duo brutal”, en paraules de Plana.

I com en edicions anteriors, també hi haurà les nits golfes, novament a la Fada Ignorant, on dijous i divendres a les 23.30 hores es podrà veure ‘Las glorias’, dues pallasses “molt boges” que porten a l’escenari la seva “complicitat” i que parlen de diferents temes “amb molt d’humor”. Dissabte, a la mateixa hora i escenari, actuarà Decopivolta teatre, que porten ‘Tulipas’, un “univers molt femení”.

Les entrades per al Teatre Comunal tenen un preu de deu euros i les de la Fada Ignorant cinc, i a més, per les quatre actuacions al teatre es pot adquirir un abonament a 30 euros. Marsol ha concretat que el pressupost que destina el comú a aquest festival és de 20.000 euros, la mateixa quantitat que l’any passat.

La cònsol major ha concretat que les millores al Teatre Comunal han consistit en el canvi del pati de butaques, el teló, arranjaments elèctrics i al terra, i treballs de pintura, la qual cosa ha tingut un cost de 180.000 euros. Una “reforma molt necessària” que ha servit per fer un “rentat de cara” a la instal·lació, tal com ha afegit el cap d’àrea de Cultura, Jan Cartes, que suposarà, entre d’altres, que les butaques siguin molt més còmodes que les actuals. En una segona fase, que es farà a partir del setembre, es remodelarà el vestíbul d’entrada i les escales.

stats