Cultura 18/07/2019

Una encaixada de mans per fer pensar

L'artista francès Saype busca crear una cadena humana simbòlica per consciensar sobre les relacions humanes dins la societat i amb la natura

T. Navarro
2 min
Primer pla de l'obra amb el fons de la ciutat d'Andorra la Vella. / BEYOND WALLS PROJECT

Escaldes-EngordanyEn un món polaritzat i amb murs aixecats física i mentalment, l'artista francès Saype s'ha proposat crear una cadena humana simbòlica que envolti el món. Després de pintar encaixades de mans als peus de la torre Eiffel, ha arribat al Principat per "impactar a la societat respectant la natura". El resultat ha estat un mural en blanc i negre de 500 metres de llarg i 30 d'ample a tocar del llac d'Engolasters. Dues mans que volen homenatjar la tasca de les ONGs que treballen al Mediterrani rescatant a persones refugiades.

Acostumat a pintar sobre gespa, ha estat un repte pintar a la Campa d'Engolasters. "El tipus d'herba i de terra que hi ha feia que la pintura volés quan feia servir l'esprai", ha explicat. Amb tot, i després de només dos dies de feina, es mostra content amb el resultat, ja que "fa un contrast magnífic enmig del bosc". A l'hora de crear s'ha valgut d'una pintura ecològica i biodegradable, fent ús del carbó pel color negre i guix per al blanc, a més de caseïna provinent de la llet per fixar els colors al sòl. Tècnica respectuosa amb el medi ambient i que només utilitza ell.

Amb Saype, L'Andart ha volgut reivindicar-se com a biennal, comptant amb artistes reconeguts internacionalment. El comissari de la mostra, Paul-Alexandre Nicolas creu que té "un art particular, especial i un missatge que s'inscriu en la filosofia 'Shironyoku'", és a dir, la filosofia oriental que troba en les passejades pels boscos la relaxació i la reducció dels pensaments negatius.

Andorra ha estat la segona parada del pintor francès en el marc del projecte Beyond Walls. Fins a finals d'any visitarà Ginebra, Londres i Berlín per continuar encaixant mans en format XXL. En els propers cinc anys visitarà més d'una vintena de països mentre extén la seva manera de veure la relació de l'home dins la societat i amb la natura arreu. Les mans andorranes no duraran tant i a partir d'aquest dijous queden a disposició dels fenòmens climatològics, encarregats de marcar el punt final de la reividicació. "El marge que puc donar és d'entre tres setmanes i tres mesos", assegura l'artista, però, al no dependre d'ell, tampoc ha volgut posar la mà al foc.

stats