Cultura 10/01/2022

Encamp i el Pas mantenen l'escudella de Sant Antoni, en format 'McAuto'

ARA Andorra
3 min
El repartiment de l'escudella de Sant Antoni d'Encamp es manté en format 'stop lab'.

EncampEl comú d'Encamp ha adaptat, una vegada més, la popular festa de l'Escudella de Sant Antoni a la pandèmia i per això les olles no bulliran al bell mig de la plaça, sinó que ho faran en una cuina amb totes les mesures de seguretat i es repartiran les racions individuals degudament envasades perquè els encampadans i encampadanes les gaudeixin a casa seva.

El conseller de Cultura, David Cruz, ha explicat que "de nou, ens hem adaptat a la situació sanitària actual, i hem mantingut la tradició i la festa de Sant Antoni, això sí amb la versió 'stop lab' que vàrem implantar l'any passat i davant de l'èxit que va tenir hem continuat amb el mateix format per evitar aglomeracions".

El sistema de repartiment tal com es va fer l'any passat, s'ha adaptat i, en el cas d'Encamp, on es preveu repartir al voltant d'unes 2.000 racions, s'hauran de recollir amb vehicle a la plaça dels Arínsols, on s'instal·larà el punt de distribució per a fer-ne el repartiment, sense baixar del mateix cotxe. Es repartirà un màxim de 4 racions per vehicle.

Al Pas de la Casa es repartiran al voltant de 400 racions, i el punt de distribució serà la plaça de l'Església, on es podran recollir a peu, seguint un recorregut d'entrada i sortida senyalitzat per evitar encreuaments. Cada persona també podrà recollir un màxim de 4 racions. Hi haurà racions aptes per a celíacs a tots dos indrets.

En el cas d'Encamp, de forma excepcional i només per aquelles persones que no disposin de vehicle, es podrà recollir a peu, havent reservat prèviament, trucant al 731 490 i se'ls indicarà el punt de recollida.

Sant Pere del Pas de la Casa als plats commemoratius de l'edició 2022

D'altra banda, el comú d'Encamp informa que a partir de dimarts 11 de gener es podran comprar els plats de ceràmica i les culleres tradicionals, que l'edició d'enguany incorporen la imatge de Sant Pere del Pas de la Casa. El preu dels dos estris commemoratius és de 8 euros i es podran adquirir a les oficines de turisme i als serveis de tràmits d'Encamp i del Pas de la Casa, i a les dependències del departament de Cultura i Afers Socials a la Valireta, en l'horari habitual.

L'escudella s'ha mantingut com una tradició ininterrompuda fins als nostres dies. Actualment, organitza la festa el departament de Cultura amb l'ajuda de les padrines i el jovent de la parròquia. El comú vol agrair la seva col·laboració permanent i desitja tornar a comptar amb la seva participació quan es pugui celebrar la festa amb normalitat.

A banda de l'escudella, a Encamp tenen lloc els tradicionals Encants de Sant Antoni, on els manadors del comú, juntament amb el rector de la parròquia, subhasten coques, bulls, embotits i peus de porc, entre altres. Tot el que es recapta es destina a obres socials. Els Encants se celebren just abans de la benedicció i la degustació de l'escudella, però enguany aquesta part de la festa no es podrà celebrar per evitar aglomeracions.

L'escudella de Sant Antoni es va començar a celebrar el 1987, quan una colla de voluntaris del poble (molt d'ells membres de l'antiga Unió Profoment i Turisme) van cuinar la primera escudella a la plaça del Consell. A Encamp es cuina l'escudella popular el diumenge més proper a Sant Antoni Abat, i al Pas de la Casa el diumenge següent, enguany, però, serà el dia 16 de gener als dos llocs a partir de les 12 h del migdia i fins a exhaurir les existències.

El comú recorda que cal mantenir les mesures de seguretat per evitar la propagació de la Covid-19, i especialment, les de distància social i ús de la mascareta en tot moment.

stats