Cultura 19/09/2018

L'Esbart Laurèdia s'apunta a la moda del videomapatge

Per celebrar els 30 anys de l'estrena de l'espectacle 'Història i llegendes d'Andorra', l'entitat està treballant en un espectacle de llum, dansa i foc que estrenarà per la Vila Medieval

C.g.
2 min
Anna Mangot, de l'Esbart Laurèdia, i Josep Roig, conseller de Cultura del comú de Sant Julià, presenten el nou espectacle de videomapatge. / C.G.

Sant Julià de LòriaSi divendres passat l'església de Santa Coloma presentava un projecte de videomapatge per retornar els frescos al seu emplaçament original, aquest dimecres al matí ha estat l'Esbart Laurèdia qui ha donat a conèixer la seva proposta també de videomapatge, que es farà per commemorar els 30 anys de l'estrena de l'espectacle 'Història i llegendes d'Andorra'. "No volíem fer una celebració convencional", ha explicat Anna Mangot, de l'Esbart Laurèdia, motiu pel qual han apostat per aquesta tècnica audiovisual, que anirà acompanyada de dansa i també de foc, ha avançat.

La cita serà els propers divendres 28 i 29 de setembre a la plaça de la Germandat de Sant Julià de Lòria, coincidint amb el cap de setmana en què té lloc la Vila Medieval. Hi participaran una cinquantena de persones, entre el cos de dansa (amb balladors a partir dels dotze anys) i els bastoners. Durant l'espectacle, que durarà entre 30 i 40 minuts, es farà un repàs per diferents contes i rondalles, així com moments històrics d'Andorra, que des de fa 30 anys l'Esbart transforma en teatre i dansa. Es projectaran a la façana del Centre cultural i de congressos lauredià imatges antigues, però també de noves creades especialment per a l'ocasió. I tot acompanyat de música.

Pel que fa als balls, seran quatre i narraran les llegendes de 'La creu dels set braços', 'La dama blanca', 'El casament d'Ermessenda i Roger', i 'La nit de Sant Joan: fallaires i les bruixes d'Engolaters'. A aquesta darrera és on entrarà en acció el foc, ja que els que la interpretaran portaran torxes.

Mangot ha reconegut que estan "emocionats i impacients", perquè ni el mateix esbart sabrà fins a l'estrena "l'efecte que tindrà" el videomapatge dins l'espectacle en el qual treballen.

El pressupost per a aquest projecte ronda els 5.500 euros, dels quals la part tècnica l'aporta el comú. El conseller de Cultura, Josep Roig, ha ressaltat que l'espectacle 'Història i llegendes d'Andorra' s'ha anat "reinventant" i "adaptant" durant aquests 30 anys. També ha destacat que, des que se celebra la Vila Medieval, l'espectacle s'ha traslladat al carrer i ha aconseguit fer-lo "més participatiu" per al públic.

stats