Cultura 18/06/2020

Dues alumnes de l’Escola Andorrana de 2a Ensenyança de Santa Coloma guanyen un dels premis del concurs literari AMIC-Ficcions

Ana
2 min
Dues alumnes de l’Escola Andorrana de 2a Ensenyança de Santa Coloma guanyen un dels premis del concurs literari AMIC-Ficcions

Les alumnes Noelia García López i Laura Lucia Prados Olmedo, de l'Escola Andorrana de 2a Ensenyança de Santa Coloma, han estat les guanyadores del Premi Territorial d'Andorra de la dotzena edició del concurs literari AMIC-Ficcions. L'acte de lliurament, que s'ha seguit per primera vegada a través de la plataforma 'Instagram Live' a causa de la situació excepcional per la crisi del coronavirus, ha reconegut també l'Escola Andorrana de 2a Ensenyança d'Ordino (EASEO), que ha quedat Finalista d'honor d'Andorra. En total, 5 joves d'Andorra van arribar a la fase final del certamen de les lletres, entre els més de 3.660 alumnes que es van presentar.

L'AMIC-Ficcions és una iniciativa de l'Associació de Mitjans d'Informació i Comunicació (AMIC) per promoure la lectura i l'escriptura en català entre els joves dels territoris de parla catalana. L'AMIC representa a més de 400 publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del territori de parla catalana. En el cas de les guardonades andorranes, van aconseguir el premi amb el relat titulat "El destí", que el jurat format per experts dins del món literari i cultural ha qualificat, "d'una història entranyable i que captiva al lector gràcies a la seva narració detallada i que evoca sensibilitat".

En total, 14 alumnes de 3 centres educatius d'Andorra han participat en la 12a edició del concurs. D'aquests, 5 alumnes (2 relats) de secundària i batxillerat van aconseguir arribar a la final. De les 172 històries finalistes, el Premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2020 ha caigut en mans de la Laia Bosch Fontan i Arián Márquez Martínez, de l'Escola Sant Andreu – Manyanet de Barcelona, pel seu relat "La cova dels records". La Segona Millor Història AMIC-Ficcions 2020 ha estat per Alba Benjumea Farés, del Col•legi Vilagran de Salt, per l'obra "L'oblit".

En l'àmbit global, el Premi a la Millor Història del País Valencià ha estat per Pablo Pérez Urquizu de l'IES Ramón Cid de Benicarló amb el seu relat "Ella". El Premi a la Millor Història de les Illes Balears, ha estat per Paula Bermejo Cañas i Maria Juan Marí del Col•legi Mestral d'Eivissa amb "Bitllet d'anada i tornada".

Dades de participació de Ficcions 2019-2020

Aquesta 12a edició va tancar el passat 31 de març amb una participació de 277 centres educatius diferents. Aquests joves, d'entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (2.415), País Valencià (701), les Illes Balears (462), la Franja de Ponent (63), Andorra (14), Catalunya Nord (4) i altres territoris (1).

De les més de 1.500 històries publicades en la dotzena edició d'AMIC-Ficcions, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l'educació, va seleccionar 109 de Catalunya i Catalunya Nord (163 joves), 34 del País Valencià (57 nois i noies), 22 de les Illes Balears (28 alumnes), 5 grups de la Franja de Ponent (6 alumnes) i 2 d'Andorra (5 joves).

stats