Cultura 01/10/2021

Espunyes recupera els motarrots de l’Alt Urgell i el Consell els divulga

ARA Andorra
2 min
Alcaldes de l'Alt Urgell amb les samarretes de cadascun dels seus pobles.

La Seu d'UrgellEl Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha presentat aquest dijous el projecte Motarrots de l’Alt Urgell, una iniciativa que té l’objectiu, segons expliquen per mitjà d'un comunicat, de recuperar, preservar i divulgar aquesta part singular del patrimoni cultural immaterial: els malnoms de la gent dels pobles de la comarca. El terme motarrot s’utilitza per referir-se al malnom amb què els habitants d’un poble són coneguts per la gent dels pobles de la rodalia. Els motarrots tenen el seu origen en un fet històric, una llegenda, un costum, o bé en la geografia, la climatologia, la manera de ser o alguna altra característica que singularitza cadascun dels pobles.

L’investigador, lingüista i poeta Josep Espunyes va fer un treball de recerca sobre els motarrots de l’Alt Urgell. En va recollir de gairebé tots els pobles de la comarca. A més a més, n’explica l’origen i el motiu. Fruit de l’estudi d’Espunyes és el seu llibre Segrada: motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2001), del qual n’ha publicat posteriorment una nova edició, actualitzada i ampliada, amb el títol Alt Urgell. Motarrots, fets, llegendes (Edicions Salòria, 2011).

El projecte ha consistit en la creació d’un logotip i un disseny d’imatge per als diversos motarrots de l’Alt Urgell. Gairebé cada poble de la comarca té el seu i es pot utilitzar per a l’estampació en samarretes o en qualsevol altre suport. A través de la seva pàgina web, el Consell Comarcal posa aquests dissenys a disposició dels ajuntaments, comissions de festes i altres entitats per tal que, si ho desitgen, en puguin fer ús. A més a més, a la pàgina web del Consell Comarcal es pot consultar un mapa interactiu amb tots els motarrots i el seu significat.

stats