Cultura 24/10/2018

80.000 euros per continuar amb la rehabilitació de Cal Gastó

La subvenció servirà per a la segona fase de la intervenció i per restaurar mobles i objectes de la casa

Ana
1 min
Cal Gastó, al Tarter. / SFGA

Andorra la VellaEl consell de ministres, a proposta de la titular de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha aprovat l'atorgament de les subvencions destinades a implantar mesures de conservació integrada, conservació i restauració, manteniment i millora del patrimoni cultural del 2018 a dos projectes de restauració a cal Gastó, al Tarter, per un import de 78.181 euros. D'aquesta manera, se subvencionarà amb 71.857,90 euros la segona fase del projecte de rehabilitació i reforma amb canvi d'ús de cal Gastó i amb 6.324 euros la restauració de diversos béns mobles de la casa.

Cal Gastó és un dels exemplars més destacats de l'arquitectura vernacular andorrana. Es tracta d'un mas, o casa aïllada, complementada amb una sèrie d'edificis dedicats a corts i pallers, que pertany al veïnat del Tarter i està situada a la partida de la Costa. És una de les cases més antigues de les valls d'Andorra, que ja apareix citada en documentació del segle XIV, període al qual pertany la part més antiga de l'edifici. Posteriorment, al començament del segle XVIII, va ser reformada i ampliada, i l'any 1828 hi van afegir la balconada de pedra amb coberta pròpia que atorga a la casa el seu aspecte característic i que ha mantingut fins a l'actualitat.

El ministeri de Cultura, Joventut i Esports ha iniciat el procediment per incloure cal Gastó i els seus annexos agroramaders a la secció segona de l'Inventari general del patrimoni cultural, amb la qual cosa la casa i les eres queden protegides o catalogades amb la categoria de bé inventariat.

stats