Cultura 24/04/2018

Una exposició reivindica James Kirkup

Amb motiu de l'Any Europeu del Patrimoni i del centenari del seu naixement, Cultura fa difusió de l'escriptor britànic que va viure 20 anys a Encamp

Ana
2 min
L'exposició dedicada a James Kirkup, al Consell General. / E. J. M. (ANA)

Andorra la VellaAmb motiu de l'Any Europeu del Patrimoni, el ministeri de Cultura ha volgut reivindicar la figura de l'escriptor James Kirkup (South Shields, 1918 - Encamp, 2009), un desconegut a Andorra, però on va viure permanentment des de 1988 fins a la seva mort. Kirkup va conèixer el país l'any 1957, de camí a Salamanca, i se'n va enamorar. De tant en tant venia de visita, i l'any 1975 es va comprar un pis a Les Bons. Les dues dècades en què es va establir a Andorra van ser les més prolífiques, ja que com a professor universitari jubilat tenia molt de temps per escriure. La natura i els paisatges també li van inspirar versos: el poemari 'An island in the sky' està dedicat a Andorra. Per tot això, el Govern ha muntat una exposició que es pot visitar al vestíbul del Consell General, on es mostren els objectes personals de l'autor, i a la plaça del davant, on hi ha instal·lats uns plafons que expliquen l'obra literària de Kirkup. A més, aquest Sant Jordi s'han complert cent anys del seu naixement.

La mostra ha estat comissariada pel director de Patrimoni Cultural, Alfons Codina, i per la directora de la Biblioteca Nacional d'Andorra, Júlia Fernández. Els textos de l'exposició són de Manel Gibert, i les traduccions al català dels poemes i frases són de Txema Díaz-Torrent. L'acte d'inauguració, celebrat aquest dimarts a la tarda, ha comptat amb unes paraules del síndic general, Vicenç Mateu, i de la ministra de Cultura, Olga Gelabert, que ha llegit un poema del llibre 'An island in the sky'. Un quartet de l'ONCA i la cantant Rosa Mari Ramírez han interpretat el poema 'Tsunami'.

El llegat de Kirkup va passar a mans d'uns marmessors, ja que no va tenir descendència. La Biblioteca del comú d'Encamp es va quedar 600 llibres que hi havia al pis de Les Bons, la majoria en francès, i la resta es va repartir entre Tolosa, Leeds, South Shields i la Universitat de Yale. Els objectes personals de l'escriptor els han cedit uns col·leccionistes privats per a l'exposició, que es mantindrà fins al 22 de juny.

stats