Cultura 23/06/2019

Els fallaires reben la flama del Canigó

L'acte ha estat un homenatge a l'impulsor de la tradició Salvador Brasó

T. Navarro
2 min
Ferran Brasó roda la falla per primera vegada com a fallaire major.

Andorra la VellaA les set de la tarda ha entrat a la plaça del Consell General la flama del Canigó, portada pels fallaires de la Massana. Un acte que ha donat el tret de sortida a les festes de Sant Joan i en el que cadascuna de les parròquies ha recollit la flama per encendre les fogueres durant tota la nit. Poc després, la síndica general ha llegit un manifest, on ha descrit el foc com "un símbol de germandat" i ha reconegut la tasca de l'Associació de Fallaires d'Andorra per mantenir viva la tradició, reconeixent "l'esforç de lligar la tradició amb la renovació".

Els primers a actuar han estat un grup d'infants de l'esbart Laurèdia, que han rodat unes falles plenes de papers de colors en comptes de foc. L'acte ha continuat amb el relleu dels fallaires majors sortints als nous fallaires, els mateixos que van trobar l'argolla de Fontargent a la Vall d'Incles. Amb llàgrimes als ulls, Izan Almeyda ha rebut la capa taronja de fallaire major, agraint poder viure les falles des de dins. El relleu ha estat també important per a Ferran Brasó, nou fallaire major, que no només pren el relleu d'Ivan Duran al capdavant de l'associació, sinó que també ha rebut el suport dels fallaires amb un homenatge al seu pare, Salvador Brasó, impulsor de la cultura de les falles al Principat que va morir recentment. "Ha sigut un any difícil però és l'homenatge que li podia fer", ha dit Brasó.

Les falles han passat després a mans de les autoritats. "Jo no havia rodat mai una falla", ha reconegut Suñé, però per a ella ha sigut emocionant formar part "d'una de les festes d'estiu ben maques envoltada de la simbologia del foc" i que obre la porta a l'estiu que arriba. Amb ella, també han rodat la falla altres autoritats com la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, o la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol.

stats