La feblesa de la candidatura de la Unesco

Els entorns de protecció cautelars de 20 metres són "inconsistents" i "insuficients", lamenta Reguant

La candidatura multinacional perquè la figura del coprincipat i els monuments que el representen esdevingui Patrimoni Mundial de la Unesco corre el risc de perdre atractiu pel fet que vuit dels onze monuments andorrans inclosos al projecte no tenen definit encara el seu entorn de protecció. Segons exposa la llei del Patrimoni Cultural, del 2014, l'entorn de protecció cautelar és de 20 metres, "insuficient" i "inconsistent", segons ha lamentat el coordinador de la candidatura, Joan Reguant, que s'ha mostrat crític amb la reducció legal del perímetre de protecció, una decisió que no va ser "encertada".

És a dir, i si el Govern no hi posa fre en el proper any i mig (període mínim abans d'adreçar-se a la Unesco), vuit dels monuments inclosos a la candidatura (a excepció dels ja definits del jaciment de la Margineda, l'església de Santa Coloma i la zona arqueològica del roc d'Enclar) aniran amb un entorn cautelar poc ampli al parer de Reguant. "Hem d'anar cap a uns entorns de protecció reals i ben estudiats", ha manifestat. En d'altres paraules, aquests 20 metres "s'han d'ampliar".

Reguant ha recordat que la Unesco, tot i "respectar la jurisdicció administrativa dels estats", pot avaluar que un entorn cautelar de 20 metres no és suficient. El perímetre de protecció, segons exigeix l'organisme internacional, ha d'estar "justificat" i ben definit.

Amb tot, el coordinador de la candidatura ha explicat que ha comentat aquesta situació amb el ministeri de Cultura i que "és conscient" de la problemàtica. En un any i mig hi ha temps, al seu parer, perquè tots els monuments tinguin decretat el seu entorn de protecció. "Seria l'ideal", ha desitjat.