Cultura 11/10/2018

El Festival Narciso Yepes canvia de format i dates

Passa a dir-se Ordino Clàssic i potencia la música clàssica

Ana
3 min
La directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros; el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, i el director artístic del festival, Josep Martínez Reinoso, durant la presentació de l'Ordino Clàssic. / M. F. (ANA)

OrdinoEl Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà es transforma i passa a ser l’Ordino Clàssic. Es tracta d’un canvi de nom, de format i també de dates que suposa un “nou enfocament” i un retorn “als orígens”, tal com ha explicat el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés. Per tant, la cita se centrarà en la música clàssica que s’expressarà a través de diferents formats i propostes. El director artístic de la cita, Josep Martínez Reinoso, ha remarcat que s’ha “aprofitat el canvi de format per fer un festival actualitzat” i posar-lo en la línia del que es fa avui en dia en els festivals de música clàssica. A més a més, s’han programat més propostes que en anys anteriors i dirigides a diferents públics.

D’aquesta manera, la cita tindrà lloc del 8 de desembre al 23 de març i ja no es concentra, per tant, a la tardor. Hi haurà quatre concerts de gran format que es faran els dissabtes a l’Auditori Nacional a les set de la tarda per aprofitar la baixada de pistes dels esquiadors. De fet, la proposta rep el nom d’Ski&Concert. El primer en actuar, el 8 de desembre, serà el pianista Jan Lisiecki, que oferirà un concert centrat en els nocturns. La següent proposta serà la del Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i l’ONCA, un concert coral simfònic de gran format que tindrà lloc el 26 de gener. El tercer concert serà el que oferiran el tenor Francisco Fernández-Rueda i el pianista Rubén Fernández, amb la direcció artística de Joan Anton Rechi. Tindrà lloc el 9 de febrer i Reinoso l’ha destacat ja que suposarà una posada en escena d’una escenografia “molt especial” i serà la primera vegada que es faci a l’Auditori Nacional un espectacle escènic d’aquestes característiques. Serà una proposta molt pròxima a la lírica i que ja compta amb l’interès d’altres llocs per programar-la. El darrer dels concerts Ski&Concert serà el de l’Euskal Barrokensemble que oferiran el 23 de març una versió “molt novedosa” d''El amor brujo', centrant-se en la improvisació. A banda d’aquestes quatre actuacions, l’Auditori Nacional acollirà el tradicional Concert de Cap d’Any, l’1 de gener i també a les set de la tarda, que el protagonitzarà l’ONCA.

La directora de la Fundació Crèdit Andorrà, Francesca Ros, ha destacat que el festival té un “doble component”, ja que d’una banda es vol oferir concerts d’artistes reconeguts i de l’altra vol ser “una plataforma” per als joves talents. Precisament per aquest motiu, els joves músics també tindran el seu espai. Així, hi haurà dos concerts d’artistes emergents a l’església parroquial d’Ordino. El primer, el 20 de gener, serà el de Carolina Bartumeu, al violoncel, i la guitarrista Sílvia Nogales. Ja el 10 de març el guitarrista Luis Alejandro García, guanyador de les Joventuts Musicals d’Espanya oferirà el recital ‘Llaços sobre l’Atlàntic’. Reinoso ha posat en relleu que aquesta col·laboració amb Joventuts Musicals d’Espanya es podria ampliar en properes edicions a França i fins i tot Europa. I les escoles de música del país també tindran el seu espai en el festival. Serà en el que s’ha anomenat Vermuts musicals i Música a la tassa. La primera proposta tindrà lloc al camp de neu d’Ordino Arcalís el 16 de desembre, el 3 de febrer i el 17 de març a la una del migdia. Música a la tassa es farà en tres hotels de la parròquia: Antic, Apartaments Annapurna i Aparthotel la Tulipa el 22 de desembre, el 12 de gener i el 2 de març a les sis de la tarda.

A més a més, i pensant en el públic familiar s’ha programat el concert familiar ‘La Xacona i el Rigodó ara fan el ball rodó’, una proposta que tindrà lloc el 24 de febrer i en què els infants tindran una participació molt activa.

I les dues darrers propostes seran dos tallers musicals que la Fundació ONCA ha emmarcat en el festival. Seran Sonadons, el 29 de desembre, i Barroski, el 16 de febrer. En el primer s’introduirà els nadons en la sensibilització musical i en el segon es potenciarà que a través de la música barroca els infants facin moviments d’esquí.

Reinoso ha destacat que el públic amb l’anterior proposta del Yepes “s’havia perdut” ja que es tractava d’un format massa eclèctic i que amb el nou tindrà “molt més clar el que vindrà a veure”, que serà música clàssica, a través de diferents propostes. El pressupost total de l’Ordino Clàssic és de 150.000 euros, entre un 15-20% més que anys anteriors, però des de l’organització destaquen que s’ha “triplicat el nombre d’activitats”.

stats