Cultura 04/12/2017

La figura de Cebrià Baraut, més a prop

Una mostra al vestíbul de l'edifici administratiu del Govern dona a conèixer la tasca documental del monjo benedictí en el centenari del seu naixement

Ana
2 min
Olga Gelabert i Susanna Vela consultant la documentació de Cebrià Baraut / M. T. (ANA)

Andorra la VellaEl vestíbul de l'edifici administratiu del Govern acull, fins al 8 de gener i dins del cicle 'Escenografies', una petita exposició per donar a conèixer al gran públic la figura i la tasca "prolífica" del monjo benedictí Cebrià Baraut (1917-2003). Coincidint amb el centenari del seu naixement, s'ha volgut homenatjar aquest historiador, arxiver i paleògraf, que va dedicar bona part de la seva vida a estudiar l'organització política andorrana de la baixa edat mitjana, i a transcriure documentació històrica tant d'Andorra com de l'Alt Urgell, recollida en diferents cartularis i diplomataris. La cap d'àrea d'Arxius, Susanna Vela, ha destacat que la tasca de Baraut va ser "altruista i generosa", amb l'objectiu que estudiosos i ciutadans poguessin conèixer les fonts primàries de la història d'Andorra, i per aquest motiu s'ha volgut donar a conèixer el seu treball.

El muntatge dona a conèixer la biografia del monjo, la seva aportació a la historiografia d'Andorra i permet consultar el volum 'Miscel·lània a Dom Cebrià Baraut i Obiols', editat pel Govern l'any 2001. Cal recordar també que l'any 2004 els ajuts de recerca, dotats per l’Arxiu Nacional des del 2000, es van passar a nomenar Ajuts d'investigació i recerca històrica Cebrià Baraut i Obiols.

Vela ha reconegut que després de la mort de Baraut, la seva tasca "no s'ha continuat al mateix nivell". El Govern va editar els dos primers cartularis i va continuar amb l'edició dels diplomataris, però manquen els del segle XVI i XX. La voluntat és que de cara l'any vinent es pugui trobar algun historiador preparat per a dur a terme aquesta tasca, però ja ha avançat que no és fàcil, perquè a mesura que han passat els anys cada cop hi ha més documentació i la selecció de material es fa més difícil, i per la dificultat que comporta interpretar la lletra dels documents del segle XVI.

stats