Cultura 20/02/2018

Fins a vint expedients per incomplir la llei del català

Política Lingüística va dur a terme al llarg de l'any passat un total de 213 inspeccions

Ana
4 min
Una imatge de l'edifici on es troba el Servei de Política Lingüística. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Servei de Política Lingüística (SPL), mitjançant la unitat d’Inspecció i Dinamització (UID), va obrir al llarg de l'any passat vint expedients a establiments que incomplien la legislació d’ús del català, una xifra que representa quatre més que els oberts al 2016. Així es desprèn de la memòria 2017 del departament de Política Lingüística que engloba les activats realitzades pel Servei de Política Lingüística i per l’àrea de Llengua Catalana. En total, es van fer 213 inspeccions i cal destacar que, dels vint expedients, vuit ja s’han resolt perquè les empreses concernides han rectificat. Precisament, es posa en relleu que l’any 2017 s’han incrementat les actuacions de la UID gràcies al pla de dinamització lingüística que s’està portant a terme al Pas de la Casa i que ha generat 187 actuacions d’ofici directes.

Els articles de la llei que generen més infraccions són les referents als drets lingüístics generals; a la llengua de les institucions públiques; als noms comercials i denominacions socials, rètols d’establiment i publicitat; al que fa referència a establiments turístics i de restauració; personal que presta atenció al públic, i en contractes i altres documents.

De la feina executada l’any passat per l’SPL i que s'ha donat a conèixer aquest dimarts destaca també la correcció de 9.061 pàgines procedents majoritàriament d’institucions públiques. El 2017, també va continuar realitzant els seus projectes ja consolidats i en va encetar de nous, com és el Pla de dinamització lingüística al Pas de la Casa juntament amb l’àrea de Llengua Catalana; o la campanya 'Per començar... en català' adreçada al sector de la restauració del Principat. De la feina de l’SPL al 2017 destaca també la col·laboració amb diversos estaments nacionals i estrangers que han permès la publicació de treballs i estudis.

A més, va continuar la política d’incentivació de l’ús del català en diversos àmbits de la societat i amb accions destinades a tota la població en general, ja siguin joves i estudiants, adults i sectors professionals, com és el cas del cinema en català, la col·laboració amb l’Andorra Kids Film Festival, els projectes Voluntaris per la llengua, Dictat Nacional, o Concurs de curtmetratges RECcrea.

Pel que fa a l’àrea de Llengua Catalana, cal destacar que engloba el treball conjunt dels professionals dels cinc centres d’autoaprenentatge de català i del professorat de català de l’antiga Formació d’Adults, que des del setembre del 2016 van deixar d’integrar-se al ministeri d’Educació i Ensenyament Superior i es van inscriure al de Cultura, Joventut i Esports, per "donar més presència social a la llengua i aconseguir un ressò professional més notable, amb l’objectiu que reverteixi en un servei millor per als seus usuaris". Des de l’àrea de Llengua Catalana, cal destacar que al febrer es van oferir disset cursos (que van del febrer al juny) amb 309 persones inscrites, de les quals 160 persones van acabar el cicle. Al setembre es van inscriure 213 ciutadans als cursos d’iniciació oral a la llengua (cursos A1 i A2) i 220 persones als nivells més formals de l’expressió oral i escrita (del curs B1 al C2). En paral·lel, també al setembre, 79 persones van esdevenir nous usuaris d’algun dels cinc centres d’autoaprenentatge de català; 70 persones es van afegir a l’octubre; 68, al novembre i 55, al mes de desembre. A aquestes xifres s’afegeixen les 58 persones que, a l’estiu del 2017, van anar a l’antic centre d’autoaprenentatge de català d’Escaldes-Engordany a millorar el seu català.

D’altra banda, als exàmens oficials de llengua catalana, desenvolupats en dues convocatòries: febrer (exclusivament, nivells B2 i C1) i juny (tots els nivells lingüístics, de l’A1 fins al C2) s’hi van presentar 432 persones, repartides en 148 al mes de febrer i 284 al mes de juny. De la convocatòria del febrer van aprovar 103 persones i de la del juny, 205. Globalment, un 71% de les persones presentades van assolir el criteri d’èxit.

Un altre aspecte rellevant va ser la signatura de l’acord, el 25 de setembre, entre la Universitat Carolina de Praga i el ministeri de Cultura, Joventut i Esports del memoràndum per a la creació del Centre Carlemany de Llengua Catalana a la capital txeca. El centre renova l’antic lectorat de català i consolida oficialment l’oferta d’assignatures on destaquen l’estudi oral i escrit de la llengua catalana i la seva gramàtica; l’estudi de la cultura, la història i la política d’Andorra, i la convocatòria dels exàmens oficials de llengua catalana del Govern d’Andorra.

D'altra banda, al mes de maig l’àrea de Llengua Catalana va participar en la primera mostra Tamis pensada per al turisme actiu, on l’àrea va promoure el ciutadà actiu davant la cultura, la llengua o la integració. En aquest sentit, es va editar un nou díptic que explica serveis i prestacions que, en matèria lingüística, el ministeri de Cultura, Joventut i Esports ofereix als ciutadans.

A més, des de l’àrea de Llengua Catalana es va organitzar, un any més, el campus universitari de la llengua catalana, que en aquesta 16a edició va congregar a Canillo 27 estudiants internacionals del 30 de juliol al 6 d’agost. Els estudiants van rebre 30 hores de classe de català al llarg de quinze dies (setmana catalana més setmana andorrana), a més d’assistir a conferències i a activitats ludicoculturals.

Amb l'objectiu de promoure activitats de lleure en català, tot l'any i per totes les edats, l’àrea de Llengua Catalana va reprendre l’any passat el cicle 'Fem país en català!' amb la projecció gratuïta del film 'Del revés' als centres d’autoaprenentatge de català del Pas de la Casa i de la Massana.

stats