Cultura 26/10/2018

L'exposició fotogràfica de Natàlia Montané 'Vides de muntanya' retorna el protagonisme de la fira als ramaders

Montané ha treballat prop d'un any per retratar la vida de 47 explotacions ramaderes

Ana
2 min
La fotògrafa Natàlia Montané davant d'una de les fotografies de la mostra 'Vides de muntanya'. / T. N. (ANA)

Andorra la VellaAquest dijous a la Fira d'Andorra la Vella s'ha inaugurat l'exposició 'Vides de muntanya', de Natàlia Montané, un seguit de fotografies sense color que retraten el dia a dia de 47 explotacions ramaderes del país i que es podran veure durant els tres dies de la fira en un dels espais exteriors annexos al recinte. "Trobo que cada fotografia en blanc i negre té més ànima" ha explicat la fotògrafa, podent trobar l'interior de la persona. La mostra recull una part de les 150 instantànies que es recullen en el catàleg amb el mateix nom de l'exposició i que el ministeri d'Agricultura ha regalat a les persones que han participat en el projecte.

La mostra vol posar en relleu durant els dies de la fira l’esforç i la dedicació de les famílies ramaderes del país, destacant el rol de l’agricultura i la ramaderia en la conservació del paisatge, la prevenció dels riscos laborals i la salvaguarda d’una part dels valors culturals i identitaris del Principat. “Ha estat un projecte molt llarg”, reconeix Montané, en el qual ha hagut de treballar prop d’un any. Un projecte que li ha permès conèixer “unes persones fantàstiques”, en el que ha estat “un dels millors estius de la meva vida”.

Entre les experiències viscudes, Montané explica com va seguir tot el procés del cultiu del tabac o com va poder viure el part d’un cavall “i com tots els veïns ajudaven per fer parir aquell animaló”. Les fotografies de tots aquests mesos són per a ella “un arxiu històric”, que recordarà en un futur de quina manera vivien les famílies que treballen en un sector que "cada vegada a menys”.

En la mateixa línia ha parlat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, posant en relleu les dificultats que tenen les persones ramaderes a l'hora d'exercir la seva activitat al país, a causa dels pendents marcats, l'hivern llarg i pels prats i freixes de mides reduïdes. La ministra ha remarcat el paper del sector primari en la societat andorrana com un dels pilars d'aquesta, i ha afegit que, per continuar avançant, és necessari practicar una agricultura de muntanya diversificada, sostenible i que cuidi la qualitat dels productes, el benestar dels animals i el manteniment dels recursos.

A la inauguració han assistit diferents autoritats, entre elles el cap de Govern, Toni Martí, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, o el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders, Xavier Coma.

stats