Cultura 16/05/2019

El Govern crea el primer curs sobre pedra seca

L'objectiu és posar en valor la tècnica i el paper dels artesans

Agència Ana
1 min
La tècnica s'usa en fites per indicar cims i  per marcar termes i límits d'un territori. / COMÚ D'ORDINO

Andorra la VellaDurant el mes de juliol el Govern ha organitzat el primer curs d'artesans de la pedra seca per a la restauració i les obres noves per fer valdre el paper de l'artesà constructor de la pedra seca, a més de donar idees d'artesania local de la pedra seca als creadors de projectes de conservació, restauració i posta en valor d'estructures patrimonials, així com als creadors de nous projectes d'arquitectura i paisatge que vulguin conèixer les possibilitats que dona la tècnica.

El curs contempla dos objectius: per una banda la creació d'eines de formació que permetin a qualsevol professional fer intervencions públiques o privades al país amb les garanties i els criteris adequats i, per l'altra, la difusió dels valors de la Unesco sobre l'arquitectura i el paisatge de la pedra seca, per afavorir la conscienciació i l'adequada conservació d'aquest patrimoni mundial.

En la formació s'analitzaran sobre el terreny diferents construccions del país, com murs, cabanes, feixes o forns de calç, des d'una vessant constructiva, cultural i de relació amb l'entorn. A més, s'explicaran les iniciatives que s'estan duent a terme en la recuperació i difusió del coneixement per part de les entitats del país. Fraccionat en dos mòduls, el primer porta com a títol 'Construir murs i marges' i s'impartirà en quatre jornades els divendres del 31 de maig al 21 de juny. La segona, 'Construir una cabana de falsa cúpula i una volta de mig punt', començarà a l'octubre.

La formació està organitzada pels ministeris de Cultura, Joventut i Esports, de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, i d'Educació i Ensenyament Superior, juntament amb els col·legis d'Arquitectes, d'Enginyers i de Geòlegs i l'Associació de Contractistes d'Obres, l'Institut d'Estudis Andorrans, el comitè andorrà de l'ICOMOS i Cal Pal.

stats