Cultura 18/01/2017

Héctor Mas retrata Sergi Mas

El cineasta estrena, dimarts vinent, un documental amb una visió "intimista" del seu padrí

F.a.
2 min
Héctor Mas retrata Sergi Mas

Andorra la VellaLa Societat Andorrana de Ciències (SAC) va voler iniciar-se en la producció audiovisual amb un encàrrec al cineasta Héctor Mas perquè rodés un curtmetratge documental sobre el seu padrí, l'artista polifacètic Sergi Mas. Després de dos anys d'un treball "intimista", sense un gran desplegament de professionals i rodant únicament ell amb la seva càmera, Héctor ha comprimit unes 40 hores de metratge en una obra que dura 25 minuts. El documental s'estrena dimarts vinent, a les 20.30 hores, al Teatre Comunal d'Andorra la Vella, amb la presència, entre d'altres, del director i del mateix protagonista.

"És una icona del país i una personalitat que ha sabut trobar l'imaginari tradicional d'Andorra", ha definit Àngels Mach, presidenta de la SAC, el protagonista del documental. "És una figura capital del país, tant en la seva vessant d'artista en l'àmbit del gravat, com de la talla, de la ceràmica, de l'escultura, així com també en l'escriptura", ha afegit.

"Penso que és important conservar el patrimoni que suposa el meu avi, perquè és un pou de coneixement, sobretot pel què fa al nostre patrimoni cultural", l'ha definit Héctor Mas, qui ha explicat que el documental "no és un catàleg de les seves obres, si no que he aprofitat els meus coneixement sobre ell per ensenyar la persona que hi ha darrera de l'artista".

Bona part de l'acció del curtmetratge succeeix al taller de Sergi Mas, on Héctor el va filmar durant hores encarregant-se de la imatge i el so. "El projecte requeria d'una gran intimitat per poder mostrar la cara més propera del Sergi", ha explicat el director, qui ha considerat que "el més complicat del projecte ha estat separar-me de la figura familiar per mostrar un retrat molt més ampli". El fil conductor del curt és "el conflicte, les similituds i les diferències, entre dos termes: l'artista i l'artesà, perquè el Sergi no concep un artista sense que hi hagi un artesà al darrera", ha explicat Héctor.

El projecte ha comptat amb la producció de la SAC i la col·laboració del ministeri de Cultura, el cineclub de les Valls i el Comú d'Andorra la Vella. La presentació del documental, dimarts vinent al Teatre Comunal, comptarà amb la presència i els discursos de Sergi Mas, l'historiador Ermengol Puig i del realitzador i director Alfons Casal.

stats