Cultura 27/11/2017

Els historiadors i arqueòlegs s'associen per combatre l'intrusisme

L'entitat vol defensar uns professionals que no estan reconeguts ni protegits

Ara Andorra
2 min
D'esquerra a dreta, Susanna Vela, Gerard Remolins, Albert Villaró, Sara Ubach i Francesca Carriazo, cinc dels set membres de l'Associació Professional d'Arqueòlegs i Historiadors d'Andorra / E. J. M.

Escaldes-Engordany"Ningú s'atreveix a fer de metge sense haver estudiat medicina, però a fer d'historiador i d'arqueòleg sense metodologia, sí". Per combatre l'intrusisme en aquest sector, un grup de set persones han constituït l'Associació Professional d'Arqueòlegs i Historiadors d'Andorra, la primera entitat que es forma per "donar suport legal i visibilitat" als professionals. "L'activitat s'ha de regularitzar perquè, de vegades, hi ha estudis que no han seguit la metodologia, i la història i l'arqueologia són una ciència que es planteja hipòtesis, investiga i s'ha de revisar i actualitzar", ha matisat la vocal de l'associació, Sara Ubach, durant la presentació, aquest dimarts a la tarda, de l'agrupació professional.

De moment, no s'han constituït en col·legi professional perquè els membres s'haurien de donar d'alta com a professionals liberals, un tràmit feixuc i costós, com ha pogut constatar el tresorer de l'associació, Gerard Remolins. Per ara són set membres, però esperen que s'hi sumin més professionals. A més d'Ubach i Remolins, els membres fundadors són Albert Villaró, Francesca Carriazo, Roser Carmona, Martin Locker (doctor en arqueologia anglès que resideix a Andorra) i Susanna Vela, exministra de Cultura i responsable de l'Arxiu Nacional, que és la presidenta de l'associació.

El grup inicial demostra que l'entitat està oberta a tot tipus de professionals de la història i l'arqueologia, treballin per l'administració pública o en l'àmbit privat, o estiguin actius o no. "Fins ara no hi havia professionals privats en aquest àmbit, i hem de posar ordre en la coexistència del públic i el privat", ha argumentat Remolins, que ha creat l'empresa Regirarocs.

Un dels principals objectius de l'entitat és donar visibilitat als professionals, i crearan i divulgaran una llista independent de tots els historiadors i arqueòlegs del país, de manera que quan algú necessiti contactar-ne algun disposi d'un directori, com fan els col·legis professionals.

stats