Cultura 17/10/2018

La importància de protegir la biodiversitat, en una mostra al Museu del Tabac

L'exposició, coorganitzada pel ministeri de Medi Ambient, es podrà visitar fins al 20 de gener

Ana
2 min
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la comissària de l'exposició #SOM BIODIVERSITAT, Natàlia Rovira. /SFGA

Andorra la VellaLa ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i la presidenta de la Fundació Julià Reig, Déborah Ribas, han inaugurat aquest dimecres l’exposició #SOM BIODIVERSITAT, que es podrà visitar al Museu del Tabac fins al 20 de gener del 2019. La biodiversitat és la variabilitat d’organismes vius de qualsevol origen, inclosos, entre d’altres, els ecosistemes terrestres, marins i altres ecosistemes aquàtics i els complexos ecològics dels quals formen part; això comprèn la diversitat dins de cada espècie, entre espècies i també la diversitat dels ecosistemes.

L’exposició #SOM BIODIVERSITAT, comissariada per Natàlia Rovira, mostra la biodiversitat a Andorra i al món, els aspectes sobre el seu ús i valor, l’abús i la crisi actual de la biodiversitat i les seves conseqüències, així com la seva protecció. L’exposició està organitzada pel Museu del Tabac i el ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i patrocinada per la Fundació Reig, s’emmarca en la celebració dels 25 anys del Conveni sobre la diversitat biològica. A més, la mostra compleix les recomanacions del Conveni de divulgar i sensibilitzar la població sobre la necessitat de conservar la biodiversitat i els seus elements constitutius i garantir-ne un ús sostenible.

La mostra tracta de manera molt visual en què consisteix la biodiversitat, amb exemples del planeta i d’Andorra. Escenifica la importància de la biodiversitat en el dia a dia, ja que una gran part dels productes que s’utilitzen depenen de la riquesa de la biodiversitat: els aliments, els medicaments, els tèxtils com la llana, la seda o el cotó, la fusta, i molts d’altres. A més, la mostra dedica un ampli apartat als serveis ecosistèmics que aporta la biodiversitat en forma d’aigua neta, d’aire de qualitat, de conservació dels sòls i de control de les plagues, entre altres.

Finalment, es posen en relleu els principals perills als quals s’enfronta la biodiversitat, però també es presenten els mitjans que existeixen avui en dia per fer-ne una gestió racional, tant a nivell mundial com a escala nacional.

Amb aquest projecte es repeteix la col·laboració del ministeri de Medi Ambient amb el Museu del Tabac que ja van organitzar conjuntament l’exposició 'Andorra, paisatges propers' per la divulgació del Conveni europeu del Paisatge i de la riquesa dels paisatges d’Andorra.

stats