"Si la gent té tant d'interès amb el roc de les Bruixes, se senyalitzarà i es tancarà"

La ministra de Cultura, Olga Gelabert, es mostra oberta a tornar a senyalitzar el jaciment i lamenta el rebombori que ha generat la qüestió

Els gravats rupestres del roc de les Bruixes, situats a Prats, han estat objecte de debat aquest dijous al Consell General en la sessió de control al Govern. El conseller general liberal Ferran Costa ha defensat la necessitat de tornar-lo a senyalitzar per donar a conèixer el patrimoni cultural del país, i ha lamentat la carta que el ministeri de Cultura va enviar a l'empresa Regirarocs per tal que deixessin de difondre la seva geolocalització. Costa també ha demanat que es tingui més cura de la roca, ja que els fenòmens naturals poden posar en perill els gravats.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha considerat que "s'ha fet un gra massa de la polèmica", i ha assegurat que si la gent té interès en visitar-lo, estan oberts a tornar a marcar el camí i a fer un tancat per evitar que els visitants puguin acostar-se a la roca. Amb tot, Gelabert ha afegit que no tenen intenció de fer "molta difusió" de l'indret, ja que no volen que es converteixi en una ruta turística, tenint en compte que aquest jaciment és molt més delicat que d'altres jaciments arqueològics del país, i qualsevol acte vandàlic o pintada és irreversible. La ministra, però, ha volgut deixar clar que "mai hem volgut amagar res, només que no l'hem publicitat", i ha recordat que l'accés al roc de les Bruixes és lliure, s'organitzen visites guiades i també els infants de la casa de colònies AINA hi fan excursions.

Pel que fa a la carta enviada a Regirarocs per demanar que no es difongui la seva geolocalització, Gelabert ha reiterat que es va fer perquè aquesta acció incomplia la Llei de patrimoni cultural.

Més treballadors museístics

La titular de Cultura també ha destacat, en una resposta al conseller general liberal, Ferran Costa, que de cara a l'any vinent el ministeri s'està plantejant augmentar la plantilla fixa de treballadors de l'àrea de museus. Actualment, l'administració general controla vuit museus del país i té destinats un total d'onze treballadors. Gelabert ha apuntat que la idea és augmentar la plantilla fins als setze guies al 2019. La ministra ha argumentat aquesta decisió perquè cada vegada hi ha més oferta i "ens falta personal". La recent obertura dels frescos de Santa Coloma i la possibilitat que s'obri durant tot l'any i no només en període d'estiu també motiva i reforça aquesta decisió.

Costa ha celebrat aquesta proposta, ja que ha ressaltat i ha criticat el tancament momentani d'algunes infraestructures museístiques que controla el Govern a causa de baixes dels treballadors. "Hi ha una falta de previsió i ratlla el ridícul que els comuns no estiguessin assabentats del tancament d'aquest museus". Unes paraules que Gelebart ha acceptat en part. Ha reconegut el tancament dels museus, però ha recordat que les visites a aquest centres sempre són amb guia i que en el moment que es demanava la possibilitat de visitar el patrimoni se'ls explicava que el centre estava tancat. Malgrat els arguments, Costa ha insistit que el tancament de dos centres museístics de manera momentània "denota una manca d'interès i de previsió", i ha esperat que amb les noves mesures es pugui solucionar el problema i que aquest sigui puntal, però ha ressaltat que aquestes "errades no ajuden que el nombre de vistes augmenti, tot el contrari".