Cultura 24/09/2019

Javier Balmaseda presenta 'La ruta migratòria, una singularitat paisatgística'

Del 24 de setembre al 8 d'octubre, l'obra estarà exposada a la sala Artalroc

Carles Alonso
2 min
Javier Balmaseda davant de la seva obra. / C. A.

Escaldes-EngordanyLa sala d'exposicions Artalroc d'Escaldes-Engordany acull, del 24 de setembre al 8 d'octubre, l'exposició de l'artista resident Javier Balmaseda que porta el nom de 'La ruta migratòria, una singularitat paisatgística'.

L'artista d'origen cubà s'ha inspirat a la seva Cuba natal i les sensacions que es té quan un migra. Balmaseda ha estat quatre mesos per confeccionar la seva obra que anteriorment ha estat a Barcelona i viatjarà a París la tercera setmana d'octubre, per a després, segons Balmaseda, "acabar aquí".

L'exposició és un gran espai artístic que reprodueix un fragment de carretera a mida real, i amb unes dimensions totals de deu metres de llargada per quatre metres d'amplada. L'asfalt està format per més de 2.400 de crancs negres de ceràmica amuntegats els uns sobre els altres. Una obra de crítica social amb una mirada als actuals èxodes migratoris. De fet, Balmaseda es va inspirar en records d'infància de la seva Cienfuegos natal, on cada any milers de crancs inicien una migració cap al mar, travessant carreteres des de terra endins.

Durant la inauguració, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, ha destacat que després de donar suport a la mostra perquè pogués fer estada més enllà del Principat, ara reben l'exposició "amb els braços oberts" perquè el públic andorrà també en pugui gaudir. Riva també ha recordat la llarga relació entre el Govern i Balmaseda, que es remunta al 2001. "L'aposta és duradora, amb l'esperança que continuï seguint així, ens enorgulleix fer un nou pas més en aquesta relació", ha assegurat.

'La ruta migratòria, una singularitat paisatgística' s'exposa a la sala d'exposicions Artalroc gràcies, segons Balmaseda, "al suport de la ministra de Cultura i Esports, que va veure l'exposició a Barcelona i va demanar portar-la a Andorra".

stats