Cultura 10/09/2020

La Jonca i l'ONCA compartiran escenari al Concert de Meritxell

L'actuació serà el diumenge 20 de setembre a l'Auditori Nacional d'Andorra

Ana
2 min
Cartell del Concert de Meritxell. / FUNDACIÓ ONCA

Andorra la VellaLa Jove Orquestra Nacional de Cambra d'Andorra (Jonca) amb la col·laboració de l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra (ONCA), impulsades pel Govern i la Fundació Crèdit Andorrà, oferiran el diumenge 20 de setembre, a les 12 del migdia, el tradicional Concert de Meritxell, a l'Auditori Nacional d'Andorra, a Ordino. A més, el concert compta amb la col·laboració de la Fundació Anna Riera.

Des del 2014, la Fundació ONCA convida un director per dirigir la Jonca. Enguany, Jordi Coll, violinista de l'ONCA, director i tutor del Concert de Nadal des del 2015, serà l'encarregat de dirigir la interpretació. Amb la col·laboració d'Albert Gumí, comissari artístic de la Fundació ONCA, Coll ha dissenyat un programa que serà protagonitzat per les cordes andorranes de la Jonca i la col·laboració d'una pianista de l'Institut de Música del comú d'Andorra la Vella. Sota el títol d''Innovació i dinamisme. Un viatge del settecento venecià a l'Anglaterra del segle XX', s'interpretarà 'L'incoronazzione di Dario RV 719', d'Antonio Vivaldi; la 'Simfonia a quatre en La', de Johann Stamitz; la 'Capriol suite', de Peter Warlock; el 'Vals núm. 2 de la Suite per orquestra de varietats', de Dmitri Xostakóvitx, i 'L'última primavera', d'Edward Grieg. Aquesta darrera peça es tocarà en record a les víctimes de la Covid-19 a Andorra.

Així, per primera vegada, onze músics de l'ONCA col·laboraran amb la jove formació donant protagonisme absolut als joves intèrprets. Segons Gumí, el concert significa una gran oportunitat perquè els joves músics de la Jonca puguin formar-se i interpretar al costat dels professionals de l'ONCA. "El fet de tocar al costat de músics consolidats és una de les eines més motivadores per continuar amb la seva formació", ha destacat Gumí, qui ha afegit que precisament un dels tres eixos de la fundació és promoure la formació. "El concert ens facilita una eina molt poderosa per aconseguir-ho amb un projecte dissenyat especialment per a fomentar el creixement musical, humà i artístic dels joves instrumentistes del país", ha dit.

Àlex Arajol al violí, Elias Porter a la viola i Carolina Bartumeu al violoncel treballaran conjuntament amb el nou director en la preparació prèvia dels joves que es realitzarà els dies 11, 12 i 13 de setembre a l'Auditori Nacional d'Andorra. Segons Coll, la idea és que els músics professionals facin "la preparació de cada secció per aprofundir en el coneixement de la seva corda i en els aspectes més particulars de cada partitura". Pel que fa a les darreres sessions, on s'incorporaran la resta de músics de l'ONCA, seran el 19 i 20 de setembre.

Davant la situació d'emergència sanitària, l'aforament de l'Auditori és limitat i les entrades es poden adquirir a partir d'aquest dijous a la tarda a la web www.onca.ad a un preu de cinc euros. A través d'un comunicat, la fundació informa que el mateix dia de l'actuació no hi haurà venda de localitats i que tot el concert serà transmès en directe per andorra difusió.

stats