Cultura 10/08/2018

El concert de Lefebvre, un dels plats forts de l'Orgue&nd, arriba aquest dissabte a Sant Esteve

L'organista, titular de Notre-Dame, oferirà "una síntesi" de la música francesa

M. F.
2 min
Lefebvre, assajant aquest divendres a la tarda a Sant Esteve. / N. T.

Andorra la VellaEl XIX Festival Internacional Orgue&nd viurà aquest dissabte un dels plats forts de la programació. Es tracta del concert de Philippe Lefebvre, titular dels orgues de la catedral de Notre-Dame de París. Durant el concert que oferirà a l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella a partir de les 21.30 hores el músic farà un recorregut per la música francesa des del segle XVIII i fins als nostres dies.

Abans de venir a tocar a Andorra, on s’ha mostrat encantat de ser-hi, Lefebvre va veure que l’orgue en què havia d’oferir el recital, el de Sant Esteve, és un instrument francès i per aquest motiu va decidir que el programa fos “una síntesi” de la música francesa, molt marcada, ha dit, “pels acords verticals”, és a dir, per l’harmonia, i ja en l’època romàntica per una sonoritat més pròxima a l’orquestral. El concert arrencarà amb ‘Dialogue du troisième livre’ de Louis Marchand, per seguir amb ‘Cantabile’ i ‘Pièce héroïque’ de César Franck. Tot seguit Lefebvre interpretarà ‘Allegro / Choral’ (de la ‘Simfonia núm. 2 per a orgue’) de Louis Vierne, per seguir amb ‘Clair de Lune’ de Claude Debussy, ‘Cortège et Litanie’ de Marcel Dupré i, conclourà el concert amb una improvisació que es farà en base al que esculli el públic. De fet, Lefebvre és especialista en improvisacions i ha destacat que aquest final serà la “sorpresa” del concert que oferirà.

El 1985 Lefebvre va ser nomenat organista titular de Notre-Dame, un rol que defineix com “un privilegi” i tota una “responsabilitat” alhora ja que l’orgue d’aquesta catedral no deixa de ser un dels més coneguts arreu del món i el monument on es troba, “el més visitat a Europa” i, a més, concentra “la història de França”.

Quant al festival en què s’emmarca aquest concert, Lefebvre ha destacat que “gràcies a Ignacio [Ribas] hi ha un molt bon programa” en què es pot escoltar música de totes les èpoques i ha destacat especialment el fet que l’orgue es barregi amb altres instruments, ja que d’aquesta manera s’ofereixen “activitats diferents i això és bo per al públic ja que pot escoltar coses diferents”. L’organista oferirà, a més, aquest dissabte al matí una jornada de portes obertes a les dotze del matí en què aquells que ho vulguin podran descobrir l’orgue de Sant Esteve de la seva mà.

stats