Cultura 30/01/2019

El llegat literari i personal d'Isabelle Sandy s'exposa a l'Artalroc

La mostra, que estarà habilitada fins al 31 de març, és un viatge a Andorra en tres períodes de la seva vida

M. Pérez
2 min
Un espai de l'exposició. / M. P.

Escaldes-EngordanyLa sala Artalroc d'Escaldes-Engordany ha acollit aquest dimecres al vespre la presentació de l'exposició 'Andorra: l'estel i la muntanya (1884-1975)', un recull de parts del fons literari i personal de l'escriptora i periodista Isabelle Sandy. Gràcies a la celebració del seu 77è aniversari, des de l'Arxiu Nacional d'Andorra s'ha decidit posar en marxa aquesta iniciativa i un seguit d'activitats paral·leles en l'entorn de la figura de l'escriptora i la seva relació amb Andorra. A banda de l'obra literària i de documents d'arxiu, la mostra compta amb béns mobles de la col·lecció de Patrimoni Cultural i amb objectes de l'època. S'hi poden trobar més de 85 documents, reproduccions fotogràfiques i objectes que van acompanyats de textos de context i de descripció del material exposat. L'acte de presentació ha estat a càrrec de la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert.

La mostra, que estarà habilitada fins al 31 de març, és un viatge a Andorra en tres períodes de la seva vida i es pot observar com la visió que Sandy té del país contrasta amb la realitat social, econòmica i política d'aquells moments. En l'exposició també es poden veure filmacions d'Andorra dels anys 30 i 40 del segle passat. A més, inclou escenografies del seu despatx de treball i la cuina de casa Solana.

La cap d'àrea d'arxiu i gestió de documents, Susanna Vela, ha confirmat que l'objectiu ha estat el de "reconèixer la figura d'Isabelle Sandy i transmetre el que va representar per l'Andorra dels anys 20, 40 i 60". A més, "era important fer aquest reconeixement des del moment en què es va recuperar part del seu fons i es fa la donació al Govern", ha dit, ja que en l'exposició s'elabora un recorregut del seu treball i la seva figura. Quant al temps que s'ha tardat per fer aquest recull, Vela ha manifestat que no ha estat possible "per motius pressupostaris" perquè un treball d'aquestes característiques comporta un gran treball "de restauració i selecció de documents".

Com a complement, també s'hi pot trobar un catàleg, es duran a terme uns tallers d'escriptura i de poesia, així com una conferència i una taula rodona sobre literatura femenina de caràcter ruralista i regionalista i també es farà la lectura dramatitzada de la versió teatral que Jean Camp va fer de l'obra 'Andorra o els homes d'aram' el 1938 i que ha preparat l'Escena Nacional d'Andorra (ENA) sota la direcció de Juanma Casero.

Sandy és autora de 53 obres i es conserven una desena de manuscrits que mai van ser portats als editors. L'escriptora va conrear una diversitat de gèneres literaris com periodista, poeta, novel·lista, dramaturga i contista. Avui en dia, a la biblioteca comunal de la Massana es conserva un fons molt important de llibres i revistes. Per la seva banda, la Biblioteca Nacional conserva fins a una quarantena d'obres de l'escriptora que han anat adquirint al llarg del temps.

Aquesta exposició ha implicat totes les institucions andorranes que conserven parts del fons literari i personal de Sandy: l'Arxiu Històric d'Escaldes-Engordany i la Biblioteca Nacional d'Andorra.

stats