Cultura 08/05/2019

La força de Mèxic recau en les dones

Convidada pel cicle Geografies, l'activista mexicana Sonia García assegura que la figura femenina segueix estant "desvalorada i maltractada", però "no ens quedarem quietes ni callades"

C. G.
2 min
L'activista Sonia García durant la seva conferència, en el marc del cicle Geografies. / C. G. (ANA)

OrdinoEl cicle Geografies, en marxa a Ordino des de principis de setmana, ha portat fins a l'Era d'Ordino l'activista mexicana resident a Barcelona Sonia García. La filòloga i periodista, Premi Nacional de Periodisme el 2016 i Premi Dona Emprenedora de l'Any a Barcelona, ha centrat la seva conferència en detallar quin és i com ha evolucionat la figura de la dona a Mèxic, al llarg de les darreres cinc dècades. A la vegada, ha reivindicat la dona com el motor en què se sustenta el país. Cal recordar que l'estat de l'Amèrica del Nord és el protagonista d'aquesta tercera edició del cicle ordinenc.

García, autora també de diversos llibres, ha recordat que a Mèxic hi ha 32 territoris diferents, es parlen 67 llengües indígenes i hi ha grans diferències entre pobres i rics, i per tant és difícil parlar d'un punt comú sobre la situació de totes les dones que hi viuen. Però "cada vegada més la dona reivindica el seu paper dins de la societat i es fa més present", perquè és i ha estat "la força productiva, l'encarregada de cuidar la família". En resum, les dones "han creat i han fet pàtria". Tot i això, costa que la dona sigui més ben valorada en l'actualitat que en les darreres dècades. Segueix estant "desvalorada i maltractada", ha reconegut. Ha lamentat que els mexicans segueixin sent "masclistes".

Davant una Era d'Ordino amb una vintena de persones que han volgut escoltar la seva visió sobre el Mèxic actual, l'activista ha reclamat un canvi a través de l'educació i de legislacions perquè, si no es fa, "el nostre país no avançarà". Ha recordat que a Mèxic hi ha moltes dones desaparegudes i periodistes maltractades.

García s'ha mostrat, amb tot, optimista, perquè al seu país les dones tenen cada vegada més veu i presència. "No ens quedarem quietes ni callades", s'ha reafirmat.

A García li prendrà el relleu aquest dijous la també activista mexicana Alma Reza, que parlarà sobre l'eclipsi artístic de les dones en el Mèxic postrevolucionari. Evidentment no hi faltarà la figura de Frida Kahlo que, tot i ser una artista destacada, era coneguda per ser la dona del gran muralista Diego Rivera.

stats