Cultura 24/09/2018

La minoria escaldenca demana un funcionament més àgil de la Comissió de gestió de la vall del Madriu

Marín ha recordat que actualment la llei no permet atorgar més personalitat jurídica a l'ens que gestiona l'entorn natural

Ana
2 min
Instants abans de començar la sessió ordinària del consell de comú d'Escaldes-Engordany. / M. M. (ANA)

Escaldes-EngordanyEncaminar la Comissió de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror cap a un funcionament més eficaç. Aquesta és la reclamació que la minoria comunal d'Escaldes-Engordany ha posat sobre la taula durant la sessió del consell de comú que ha servit per aprovar l'agermanament amb un altre espai natural, Causses & Cévennes. “És aberrant que per fer una despesa mínima s'hagi de menester l'acord dels quatre cònsols, és la manera de no fer res”, així ho ha verbalitzat el conseller de Liberals d'Andorra (L'A), Marc Magallón, que ha apuntat que si la llei no permet realitzar un canvi de personalitat jurídica, es doti de més pes i de més poder a la direcció de la comissió perquè pugui fer certes despeses sense necessitar el vistiplau de les quatre corporacions. En un sentit molt similar també s'ha expressat la consellera del Partit Socialdemòcrata + Independents (PS+I), Cèlia Vendrell, que ha tornat a reclamar “un pla de gestió real, ampli i consensuat per tots els actors” que, fins ara, “no acaba de tirar endavant i veure la llum”.

Davant d'aquestes reclamacions la cònsol major, Trini Marín, ha contestat a l'oposició que la idea és caminar en aquest sentit, però ha recordat que actualment la llei no permet atorgar més personalitat jurídica a la comissió. A més, Marín també ha apuntat que per dur a terme aquest canvi es necessita l'acord dels quatre comuns implicats (Andorra la Vella, Sant Julià, Encamp i Escaldes-Engordany). Un argument que Magallón li ha girat en contra i ha recalcat que algú ha de ser el primer comú en portar la bandera i "fer un cop de puny sobre la taula" per avançar en aquest sentit.

Tot i això, la cònsol major ha recordat que “fins ara ha funcionat bé, però és cert que cal agilitar certs tràmits i treballem en aquest sentit”. Per altra banda, el que sí sembla que podria canviar és la integració del ministre o ministra responsable de Cultura dins la comissió de gestió de la vall del Madriu com a membre de ple dret. Un aspecte que ja es va plantejar quan es va crear l'ens i que es va desestimar, però que sembla que ara té el beneplàcit dels quatre comuns, començant per l'escaldenc. Un aspecte que tant Vendrell com Magallón han celebrat que es pugui arribar a aquesta decisió final. La consellera socialdemòcrata ha defensat que seria una mesura “positiva” i, de fet, ha argumentat que aquesta presència hauria de ser “òbvia” en tractar-se d’un espai declarat per la UNESCO com a patrimoni cultural de la humanitat.

Reformes a casa comuna

Després de finalitzar les obres de la façana de casa comuna, la sessió de consell ha servit per adjudicar els treballs de reforma de la primera i cinquena planta de l'edifici administratiu amb una inversió de 687.333 euros. Els canvis consistiran en una redistribució dels espais que permetrà disposar de noves sales de reunions, despatxos i la sala del consell de comú es traslladarà al cinquè pis, on hi havia la biblioteca comunal. La inversió també permetrà renovar les butaques de la sala d'actes, molt desgastades per l'ús, així com la millora d'aspectes tècnics com el so i la il·luminació.

stats