Cultura 24/01/2019

El Museu Carmen Thyssen Andorra creix un 3% respecte a l'any passat

Des del centre demanen un nou model que incentivi les empreses a invertir en cultura

T. Navarro
2 min
El director artístic del museu i comissari de l'exposició Femina Feminae, Guillermo Cervera, en la roda de premsa de presentació del balanç de dades del 2018. / T. N.

Escaldes-EngordanyEl Museu Carmen Thyssen Andorra ha tancat el 2018 amb 16.027 visitants, un 3% més que al 2017, si no es tenen en compte les persones que van arribar a través de l'acord que es va pactar amb Grandvalira. "Estem satisfets de les nostres xifres", ha explicat el director artístic i comissari de l'exposició 'Femina Feminae', Guillermo Cervera, que confia a seguir millorant perquè "forma part del 'core' de l'equip". Així, ha estat l'any que més activitats han portat a terme, que més vegades han hagut de fer llista d'espera per a les diferents accions, i que han tingut un grau d'acceptació més gran entre les persones que s'hi han atansat a l'antic hostal Valira. Entre les activitats que més èxit han tingut destaquen 'L'enigma al museu' i l'exposició de gel a l'hotel Iglú de Grandvalira.

Guillermo Cervera ha destacat que la major part de les entrades venudes són individuals i no per grups. Una dada positiva, ja que consolida l'espai com a "difusor d'art" i no com un "espai de trànsit" basat en les visites d'autobusos que tenen l'entrada dins del paquet turístic. "L'única manera adequada és com ho estem fent", ha conclòs, "en percentatges petits però que van creixent".

La xifra de visitants correspon a un 48% d'andorrans, un 25% de catalans, el 14,5% de la resta d'Espanya, un 5,3% de francesos i el 7,2% de la resta de països. El nombre de visitants amb nacionalitat andorrana ha augmentat un 10% respecte al 2017, en detriment del 10% que ha disminuït el nombre de visitants catalans. Pel que fa a les edats de les persones que s'atansen al museu, el 30% tenen entre més de 26 anys i menys de 65, el 16% són persones majors de 65 anys, l'11,5% són menors i el 3% tenen entre 18 i 25 anys. Al percentatge se li sumen els assistents a esdeveniments privats, que corresponen al 36,5% del total, i els participants de l'espai Educarmen Thyssen, que suposen un 13% de la xifra total i que ha augmentat un 10% respecte al 2017 gràcies a la col·laboració amb centres espanyols.

Seguint amb el vessant educatiu, el museu ha col·laborat amb la Universitat de Màlaga en la formació d'un curs d'auxiliar de sala per a persones amb discapacitats limitades. L'objectiu és donar una sortida laboral als museus, on també puguin participar de manera activa. De la mateixa manera, també estan en converses amb la Universitat d'Andorra per poder instaurar el mateix curs al país.

Com a l'any passat, la major part dels ingressos del museu corresponen a la dotació del Govern, que al 2018 va ser de 550.000 euros, un 71,6% del pressupost total. Per al 2019 l'executiu ha pressupostat un ajut de 495.000 euros, una aportació menor perquè només hi haurà una exposició i al fet que des del Carmen Thyssen s'intenti reduir l'aportació del Govern. "Un museu sense l'ajut de l'estat no pot subsistir", ha reconegut Cervera, i han obert la porta a legislar perquè "mecenes privats puguin fer donacions amb garanties i facilitats com altres països", mirant de buscar l'equilibri entre les inversions públiques i privades.

stats