Una novel·la basada en la màfia dels anys 30 guanya el premi Manuel Cerqueda

És la primera vegada que Brustenga presenta una obra a un concurs literari

L'escriptor Joaquim Brustenga, autor de l'obra 'Deu minuts', ha estat el guanyador del premi Manuel Cerqueda de novel·la curta en l'edició de la Nit literària 2018. La seu d'Andbank ha estat l'escenari escollit per presentar oficialment aquesta novel·la i reconèixer el treball de l'autor. La història gira al voltant "d'un personatge singular" molt ambiciós i ansiós per fer fortuna. En la seva joventut, se'n va a Amèrica a assolir el seu objectiu i és allà on descobreix que el món "és molt més que no pas els barris de Barcelona que ell coneix". Un cop arriba, fixa la seva residència a Chicago i en aquest indret coneix tot el món de la màfia, els negocis il·legals, el diner fàcil i el luxe. El protagonista passa 50 anys dins de la màfia i puja esglaons dins de l'organització fins a arribar al punt màxim de la família. 

La novel·la, segons l'autor, està estructurada a partir de capítols curts, "que permeten anar llegint amb molta agilitat". A més, Brustenga ha reconegut que quan escriu no sap com es desenvoluparà la novel·la ni com acabarà, ja que "només sé com comença". A partir d'aquest punt "s'escriu sola", els personatges cobren vida i van avançant. És per aquest motiu que l'escriptor assegura que "no tinc cap mèrit", ja que "simplement vaig posant paraules allà on volen parlar els personatges". Tanmateix, ha indicat que no tenia pensat el final i va ser en les últimes pàgines quan "el personatge protagonista em va donar la solució". Tot i això, no ha revelat més detalls perquè "és una sorpresa i sempre busco trobar una sortida diferent de la que el lector es pensa". 

Brustenga ha finalitzat dient que és molt satisfactori "i una sorpresa molt gran" guanyar aquest premi, ja que és de les primeres novel·les que escriu. Presentar-te a un concurs i obtenir aquest reconeixement, per tant, "t'omple d'autoestima i de ganes de seguir escrivint". D'altra banda, no contempla la possibilitat de presentar la novel·la en altres concursos perquè "aquesta es queda aquí i estic satisfet i agraït".