Cultura 28/05/2019

Una novel·la per conscienciar sobre el drama dels refugiats

Francesc Puigpelat recull el vuitè Premi Carlemany per al Foment de la Lectura i reivindica 'La nedadora' com un llibre per a totes les edats

M. F.
2 min
L'escriptor Francesc Puigpelat moments després de rebre el premi. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaFrancesc Puigpelat, guanyador del vuitè Premi Carlemany per al Foment de la Lectura, amb l’obra ‘La nedadora’, ha recollit aquest dimarts el premi (dotat pel Govern d'Andorra i Grup 62) en una cerimònia oficial que ha tingut lloc a un hotel d'Andorra la Vella. El lliurament coincideix amb l’edició del llibre i en la roda de premsa anterior a la cerimònia Puigpelat ha reivindicat que es tracta d’un llibre que pot llegir tant “un noi de 10-11 anys com un iaio de 60 anys com jo” i que pot arribar a servir de “lliçó” sobre el drama de la immigració i els refugiats a tothom, ja que considera que “no hi ha consciència del drama” que viuen aquestes persones.

L’autor ha qualificat l’obra com “d’existencial” ja que la protagonista, la Jane, es demana de què li ha servit tantes i tantes hores d’entrenaments de natació, de “comptar rajoles” a la piscina, i la resposta la trobarà durant unes vacances a Çesme, a Turquia, on coneix a tres refugiats iraquians als que ensenya a nedar perquè puguin arribar a l’illa grega de Quios, situada a només cinc quilometres de la ciutat turca. Puigpelat creu que es tracta d’una novel·la d’aventures, no només “les externes” que viuen els personatges, sinó també “interiors, l’aventura de canviar” que experimenten els protagonistes. L’origen de la novel·la és la crisi immigratòria, ja que l’autor va veure alguns reportatges sobre la temàtica i va recordar un viatge per Turquia durant el qual va passar per Çesme, des d’on va creuar en ferri a Quios. Ajuntant aquest record amb els reportatges vistos sobre la immigració va sorgir la novel·la.

La directora de l'editorial de Columna Edicions (que publica el llibre), Glòria Gasch, ha destacat que en el llibre es veu un “escriptor de llarg recorregut”, que “domina la tècnica” i que el resultat és una novel·la “ben cohesionada”. A més, ha remarcat que sigui un llibre de “valors” i que tant el pugui llegir un “nano o una nena de 14 anys, fins i tot, de 12, però que també pot llegir un adult sense cap tipus de problema perquè té la qualitat perquè un adult s’ho passi molt bé també”.

Gasch ha destacat que està tranquil·la amb el veredicte del jurat ja que és garantia d’èxit i en aquest sentit ha recordat que de ‘Wolfgang’, de Laia Aguilar surt ara al juny una segona part i que fins i tot es farà una pel·lícula dirigida per Javier Ruiz de Caldera. Pel que fa al premi que es va endur l’any passat ‘Rut sense hac’ de Muriel Villanueva ha obtingut “molt bones crítiques”.

El consell lector que ha escollit l'obra guanyadora ha estat format per Joana Bonet (professora de llengua catalana del col·legi María Moliner), Mireia Nogué (professora de llengua catalana i formació andorrana del Liceu Comte de Foix), Carmen Pegalajar (bibliotecària de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp), a més de les escriptores catalanes Laia Aguilar (guanyadora del Premi Carlemany 2016) i Maria Carme Roca, i la representant de l’Editorial Columna Glòria Gasch. El jurat jove l’han compost Aline Mazzini, Laura do Pio Oliveira i Elena Marinova, del María Moliner; Alba Maldonado, Violeta Fàbrega i Maria Ubach, de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp; i Marta de Abreu, Noa Gonzàlez i David Rogé, del Lycée Comte de Foix.

stats