Cultura 14/11/2019

Una novel·la sobre el tràfic d’esclaus, guanyadora del Fiter i Rossell

Joaquim Brustenga s’endú el premi més destacat de la 42a Nit Literària amb l’obra ‘L’ombra del capità’

A. S.
3 min
Xavier Espot entrega el premi Fiter i Rossell a Joaquim Brustenga. / A.S. (ANA)

La MassanaL'escriptor català Joaquim Brustenga de Santa Eulàlia de Ronçana ha guanyat el premi Fiter i Rosell de novel·la, el guardó més destacat de la 42a Nit Literària Andorrana i que concedeix el ministeri de Cultura amb una dotació econòmica de 10.000 euros. Brustenga ha estat guardonat per l'obra 'L'ombra del capità', una novel·la que vol posar de manifest la història de la pràctica de l'esclavatge que es va viure fa molts anys a Catalunya i amb la qual "grans fortunes actuals provenen d'aquí", ha declarat Brustenga. La novel·la explica la història d'un jove català que viatja a Cuba gràcies a una beca. Un cop allà, descobreix que molta gent autòctona de l'illa porta el seu cognom i comença investigar, i descobreix un diari que explica les històries, durant dos mesos, d'un vaixell que feia tràfic d'esclaus, i que era un d'un avantpassat seu. L'autor explica que el protagonista "viu la culpa del seu avantpassat" llegint el diari.

Aquesta és la segona novel·la que ha escrit Brustenga d'un total de cinc en els darrers dos anys, quan va decidir endinsar-se en el món del gènere. "Sempre he escrit poesia, i quan em vaig retirar de l'advocacia, vaig decidir endinsar-me en aquest món el qual era una temptació" i també "m'imposava respecte", ha explicat l'autor, qui amb aquest premi d'aquest dijous, ja ha rebut dos guardons amb les seves dues primeres novel·les, ja que l'any passat va rebre el premi de novel·la curta. "Reconeixements d'aquest tipus són un estímul i una injecció per continuar escrivint", ha indicat.

Brustenga, juntament amb la resta de guanyadors de la Nit Literària, així com amb personalitats polítiques del país, ha rebut el guardó durant l'acte celebrat aquest dijous al vespre a l'hotel Sant Gothard de la Massana, i que organitza cada any el Cercle de les Arts i de les Lletres.

Crèdit Andorrà ha concedit dos premis dins aquesta Nit Literària. Per una banda, el Grandalla de poesia, dotat amb 3.500 euros, que ha estat adjudicat a 'A l'ombra de les paraules', escrit per Aureli Trujillo, de Tarragona. Un recull de poemes que forma un conjunt d'imatges suggeridores, de sensacions i sentiments ordits en harmonia. "És un recorregut pel temps en què transcorre la nostra existència, per la memòria que sustenta aquest temps", ha explicat Trujillo.

Per altra banda, l'entitat bancària també ha concedit el premi Teatre 50è aniversari de Crèdit Andorrà. En aquest cas l'obra guanyadora ha estat 'Amanita Fal·loide' de Francesc Puigpelat i també s'ha dotat amb 3.500 euros. Una peça ambientada en el Pirineu i que succeeix en un espai únic ha declarat l'autor, qui ha comentat que es "tracta d'un grup de sis persones que van a collir bolets però es troben aïllats per una tempesta de neu i comencen a morir un a un".

L'altre premi que està dotat amb la mateixa quantitat econòmica que el Fiter i Rossell, amb 10.000, és el premi Principat d'Andorra d'Investigació Històrica dotat pel Consell General, però finalment s'ha decidit atorgar un accèssit de 4.000 euros a Robert Basart i a Laura Casanovas per l'obra 'La meva obra és Andorra; Antoni Morell, l'humanista andorrà'. Pel que fa al premi Sant Miquel d'Engolasters d'assaig literari, dotat per Joan Escaler Calva amb 2.000 euros, ha estat per l'original 'L'estranger', de Raimon Quintana.

Finalment, el premi Juli Verne de Ciència-Ficció i Fantasia s'ha atorgat a Àlex Puig amb l'obra titulada 'Bunraku' i el premi Laurèdia de Periodisme, que s'ha recuperat enguany, s'ha dotat amb 1.250 euros a Teresa Ventura per un conjunt d'articles publicats en ràdio i televisió i a Ricard Poy per l'escrit periodístic 'Identitat Andorra'.

Enguany, fins a tres premis no han tingut cap guanyador. Aquests han estat el premi Sant Carles Borromeu de contes i narracions, el premi Manuel Cerqueda i el premi de divulgació científica.

stats