Cultura 11/03/2019

Una Olimpíada de Matemàtiques involucrada amb la igualtat

Té com a objectiu recolzar i fomentar la innovació en la manera com l'alumne veu aquesta matèria

Marc R. Fort
2 min
Carmen Gómez, assessora de la conselleria d'Educació de l'ambaixada d'Espanya; Àngel Ros, ambaixador d'Espanya; Mireia Maestre, representant de MoraBanc, i Maria Auxiliadora González, cap del departament de Matemàtiques del col·legi Maria Moliner, en l'acte de presentació de l'olimpíada. / M. R. F.

Andorra la VellaUn dels reptes de la 30a edició de l'Olimpíada de Matemàtiques d'Andorra, segons ha recalcat Maria Auxiliadora Gómez, cap del departament de matemàtiques del col·legi Maria Moliner en la presentació de l'acte celebrat aquest dilluns a la seu social de MoraBanc, és "donar més presència a la figura femenina" i ha afegit que "s'han de motivar a les alumnes a què participin en el que per nosaltres és la festa de les matemàtiques". Des del punt de vista docent, l'olimpíada té com a objectiu recolzar i fomentar la innovació en la manera com l'alumne veu aquesta matèria, així com despertar el seu interès per les matemàtiques. Des de l'aspecte social, els organitzadors de l'esdeveniment asseguren que aquest "afavoreix les relacions de cooperació i promou la convivència entre els membres de les comunitats educatives dels tres sistemes".

L'edició d'enguany compta amb 766 alumnes inscrits. El centre amb major participació és el Lycée Comte Foix, amb 202 alumnes, seguit de l'EASE Encamp, amb 125. Pel que fa al centre amb el menor nombre d'alumnes que hi participen, és el Sagrada Família amb 25. El català és la llengua vehicular que comporta més participació, la qual agrupa un total de 469 alumnes, seguit del francès, amb 202 i el castellà amb 96. L'olimpíada consta de dues fases; la primera es realitzarà el 13 de març en cada centre educatiu. Es tractarà d'una prova individual tipus test, de quinze preguntes. Es farà una selecció prèvia dels vint millors classificats i a un de lliure designació.

La segona fase, el 9 de maig, es durà a terme amb els alumnes de lliure designació, els dos millors classificats de cada centre i la resta de preseleccionats amb millor puntuació fins a arribar a un total d'entre 55 i 60 alumnes. També consta d'una prova per equips, que tindrà lloc als voltants del Centre de congressos lauredià, on equips formats per sis alumnes realitzaran un seguir de proves a l'aire lliure.

L'acte d'entrega de premis serà el pròxim 6 de juny en un acte presidit per l'ambaixador d'Espanya, Àngel Ros; el ministre d'Educació, Eric Jover; la consellera d'educació de l'ambaixada d'Espanya, Carmen Gómez; un representant de MoraBanc, i el director del col·legi espanyol Maria Moliner. També, en l'acte de clausura, la divulgadora i professora de secundària de matemàtiques, Encarnación Reyes, realitzarà una conferència sobre la matèria.

Els dos alumnes guanyadors representaran Andorra en l'Olimpíada de Matemàtiques espanyola, a banda d'un petit premi en metàl·lic. També hi haurà un obsequi per als quinze millors classificats, i un altre per als guanyadors de les proves en equips de la segona fase. Ros ha fet especial èmfasi en el fet que "et pots divertir amb les ciències i les matemàtiques, i a banda, aquest acte és una oportunitat de creixement personal molt gran".

stats