Cultura 09/07/2015

Ordino, la Margineda, Engolasters i Canillo, escenaris andorrans del FeMAP

Enguany els concerts es complementaran amb visites guiades al jaciment arqueològic o a la Casa d'Areny Plandolit

Ana
3 min
Presentació del FeMAP a Andorra / M.T.

Andorra la VellaLa cinquena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus, que va començar el cap de setmana passat i que passarà durant tot l'estiu per 26 municipis, aterrarà a Andorra dijous vinent amb un concert a la Casa d'Areny Plandolit. El programa andorrà es completarà, com ja és tradició, amb un concert al Jaciment de la Margineda gràcies a la col·laboració de Molines Patrimonis, un a l'església de Sant Joan de Caselles i un quart al llac d'Engolasters concebut com un "concert-pícnic". El director del festival, Josep Maria Dutrèn, ha destacat que enguany s'han reforçat els elements no musicals que complementen els concerts, com és la visita al jaciment arqueològic de la Margineda, la visita a la Casa-Museu d'Areny-Plandolit o els formats originals com el concert que tindrà lloc a l'aire lliure a Engolasters. L'objectiu per a properes edicions és mantenir els concerts d'Ordino i de la Margineda i anar fent rotació en escenaris d'altres parròquies.

Aquest dijous s'ha presentat a Andorra la cinquena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus, que compta, per quart any consecutiu, amb participació andorrana, amb un total de quatre concerts. El primer tindrà lloc dijous vinent a la Casa d'Areny-Plandolit d'Ordino, a càrrec de Hopkinson Smith i amb el títol 'El llaüt a la cort isabelina' i, com a novetat, el públic podrà gaudir d'una visita guiada al museu abans del concert. La segona proposta andorrana serà a l'aire lliure i tindrà com a escenari el llac d'Engolasters el 19 de juliol. Es tracta de la Coral Cantiga amb 'L'amor de la natura i la natura de l'amor', que han adaptat el repertori al lloc, de manera que es podrà gaudir d'un format 'concert-pícnic'.

El tercer concert arribarà el 23 de juliol de la mà de Molines Patrimonis, que posa l'escenari del jaciment de la Roureda de la Margineda per tal que Trença Ensemble i Aina Martín ofereixin un repertori del trecento italià titulat 'A l'ombra del Duomo de Florència'. La consellera delegada de Molines Patrimonis, Montserrat Cardelús, ha desitjat que enguany tinguin més sort amb la meteorologia i el concert no s'hagi de suspendre com va ocórrer l'any passat. Com en el cas d'Ordino, l'actuació també es veurà complementada per una visita prèvia al jaciment arqueològic.

La quarta proposta del FeMAP a Andorra tindrà lloc el 14 d'agost a l'església de Sant Joan de Caselles (Canillo), a càrrec d'Arnau Tomàs i amb el títol 'Suites de Bach'. Un concert que el director del festival, Josep Maria Dutrèn, ha qualificat de "delicatessen", tenint en compte que l'aforament és de només 35 persones per la mida de l'església.

De la seva banda, la ministra de Cultura, Olga Gelabert, ha destacat l'alta qualitat del festival i la seva capacitat de crear atmosferes úniques en el racó més petit del planeta, així com la voluntat de situar els Pirineus en el mapa dels millors festivals de música. La ministra ha recordat la implicació també dels comuns, de manera que l'objectiu és mantenir de forma habitual el concert d'Ordino i el de la Margineda, i cada any anar fent rotació per altres escenaris de les diferents parròquies.

Dutrèn també ha destacat l'objectiu que té el festival d'incrementar el turisme cultural, el fet que enguany s'hagi arribat als 26 municipis –quan el primer any només eren 10– i la importància d'haver pogut incorporar un escenari en territori francès, a la Guingueta d'Ix. D'altra banda, ha indicat que els paquets que inclouen l'entrada i la nit d'hotel estan funcionant molt bé, sobretot per als concerts d'Andorra, on acudeixen persones sobretot de Catalunya però també de França.

stats