Cultura 06/05/2019

Ordino rep Mèxic en el cicle de Geografies

L'objectiu, donar a conèixer un indret del món ple de tradicions i costums

Marc R. Fort
2 min
Obres de l'artista Pedro García Villegas. / M. R. F. (ANA)

OrdinoL'era d'Ordino ha acollit aquest dilluns la inauguració de la tercera edició del cicle Geografies, que enguany gira al voltant de la cultura mexicana. En el col·loqui, organitzat pel comú d'Ordino i l'Institut d'Estudis Andorrans, hi han assistit Quim Torredà, subdirector del ministeri d'Educació en representació del ministre d'Educació i Ensenyament Superior, Eric Jover; els cònsols d'Ordino, Josep Àngel Mortés i Gemma Riba; la consellera d'Educació, Cultura, Joventut i Benestar Social, Vanessa Fenés; el director de l'IEA, Jordi Guillamet, i el coordinador del cicle, Albert Padrol.

El cicle Geografies ha donat el tret de sortida amb la conferència 'Mèxic, calidoscopi o trencaclosques', a càrrec del catedràtic andorrà de Ciència Política, Pere Vilanova, i la professora mexicana de Ciència Política a la UB (Universitat de Barcelona), Luz Muñoz. El principal objectiu de la xerrada, com ha dit Vilanova, ha estat "donar a conèixer un indret del món ple de tradicions i costums que a primera vista el turista andorrà no és capaç d'observar". La sala també ha comptat amb dues exposicions, 'Frida, llum i ombra', de l'artista Pedro García Villegas, i 'Dead fashion', de Ruth González. Josep Maria Ubach, comissari de l'exposició, ha descrit les obres exposades com "molt identitàries de la cultura mexicana i amb una sensibilitat extraodinària", i ha afegit també que "reflecteixen molta nostàlgia", referint-se en aquest cas a Villegas.

D'altra banda, Torredà ha celebrat que aquest tipus d'actes se celebrin a Andorra, ja que com ha dit "apropa la societat cap a entorns exòtics, tot i que és impossible conèixer un país com Mèxic en només tres dies". Per a Torredà, "escollir Mèxic ha estat un encert, ja que és un país conegut per actes violents però que en realitat va molt més enllà i estic molt convençut que donarà molt de si". Mortés ha apuntat que aquest projecte "presenta cultures i espais de coneixement", ha reconegut també que "l'èxit d'edicions passades, com la de l'any passat, basada en el Japó, reafirmen el fet de l'interès de la societat andorrana a conèixer paratges més enllà del Principat".

stats