Cultura 04/05/2022

Organitzen la quarta edició de formació de pedra seca a Sant Romà de les Bons

El primer curs que es realitza enguany està previst que se celebri la setmana del 9 al 13 de maig

ANA
2 min
L'entrada a Cal Pal de la Cortinada.

Andorra la VellaL'espai sociocultural Cal Pal i el departament de Patrimoni Cultural han tancat una nova proposta de calendari de formació en la tècnica de construcció en pedra seca per al 2022, el que representa la quarta edició formativa. El primer curs que es realitza enguany està previst que se celebri la setmana del 9 al 13 de maig entorn de l'església de Sant Romà de les Bons. Com a novetat d'enguany, el curs ha ampliat l'oferta formativa. Es preveuen quatre cursos al llarg del 2022: un de nivell inicial, dos de nivell avançat I, i un tercer de nivell avançat II. Les formacions van adreçades a voluntaris, tècnics i professionals que vulguin conèixer més i millor aquesta tècnica tan integrada en l'arquitectura tradicional de muntanya.

Aquest primer curs és de nivell avançat I, i consistirà a desmuntar dos murets fets amb ciment i es refaran amb tècnica de la pedra seca. Un dels murs es troba al peu d'un dels laterals del turó de Sant Romà de les Bons; i l'altre, just davant de l'església. La formació es fa en col·laboració amb el Comú d'Encamp que ha previst un pla de millora per aquest entorn que inclou la reconstrucció dels murs.

La formació, de nivell avançat I, va adreçada a voluntaris i professionals que hagin superat el nivell d'iniciació i consistirà en la desfeta del mur existent i la reparació del mateix amb la tècnica de pedra seca. Aquesta reparació aportarà una millora, modesta, en l'estat de l'entorn i permetrà ampliar el coneixement dels vuit estudiants que hi participaran. La reserva de places està oberta a través del telèfon 844 141 o bé mitjançant els correus electrònics lluis_segura@govern.ad i sara_ubach_balague@govern.ad.

Les construccions de pedra seca tenen un gran valor històric i són un referent identitari dels nostres paisatges. Són elements constructius que testimonien l'activitat humana, que afavoreixen el manteniment i la preservació del medi natural.

Cal recordar que, el 7 d'octubre del 2020, el Govern va aprovar la inclusió del coneixement i les tècniques de la construcció de la pedra seca a l'Inventari general del patrimoni cultural com a Bé Cultural Immaterial. La tècnica i el coneixement ancestral de la construcció en pedra seca és una pràctica cultural, expressió immaterial arrelada històricament a la nostra cultura de muntanya, i la seva continuïtat és clau per a la sostenibilitat i la salvaguarda dels nostres paisatges culturals i la biodiversitat.

stats