Cultura 13/07/2019

L'origen de l'electricitat a Andorra al descobert

FEDA Cultura organitza des del 2010 sortides guiades a la ruta que transcorre al llarg de tot el camí hidroelèctric d'Engolasters

Marc R. Fort
2 min
Galeria subterrània. / M. R. F. (ANA)

Escaldes-EngordanyFEDA Cultura organitza des del 2010 sortides guiades a la ruta que transcorre al llarg de tot el camí hidroelèctric d'Engolasters. Aquestes visites, que es duen a terme entre els mesos de maig i setembre, tenen com a objectiu principal, segons la guia de Museus, Joana Teixeira, "donar valor al patrimoni de FEDA i ensenyar-lo al públic". Es tracta d'una visita complementària a la del museu de l'electricitat, i explica l'origen del moment en el qual es va començar a produir electricitat gràcies al llac d'Engolasters el 1934, any en el qual es va inaugurar la central hidroelèctrica. A banda d'explicar contextualitza tota la història que està directament relacionada amb les instal·lacions, també es visita l'interior d'aquestes.

La primera part de la visita recau sobre la casa dels guardes, on s'hi pot observar el motor d'un antic funicular que anys enrere servia per fer el trajecte entre la central hidroelèctrica i la casa de guardes, ja que antigament, com ha explicat Teixeira "la carretera que porta fins a aquest punt no existia". La carretera que enllaça Escaldes-Engordany amb Engolasters va ser inaugurada durant els anys 60, i fins aleshores, aquesta eina de treball era l'encarregada de pujar i baixar als treballadors així com diversos materials.

Tot seguit, els visitants s'apropen al llac, on es troba una antiga vàlvula de capçalera amb un esquema que explica les diferents parts del dic i com aquestes contribueixen a la producció elèctrica. En aquest punt ens trobem en una de les parts més privilegiades de tot el recorregut, ja que equipats amb un casc de protecció ens endinsem a l'interior de la pressa mateixa, un espai que només obre les portes exclusivament quan hi ha visites i on antigament els treballadors calculaven el nivell de filtracions d'aigua que hi havia en aquestes galeries subterrànies.

La segueix al llarg de tot el circuit inundable i conclou amb la història de les antenes de Ràdio Andorra. Teixeira ha explicat que "hi han dos recorreguts disponibles". El primer, amb poc més d'una hora de duració va dirigida a aquelles persones amb mobilitat reduïda que no poden fer front a realitzar tot el recorregut a peu. La segona alternativa, amb 1 hora i 30 minuts, es realitza el recorregut al complet. Teixeira ha celebrat la bona acollida que aquest tipus d'activitats tenen entre el públic. La visita gratuïta fins al dia 31 d'agost arran de l'exposició temporal del museu sobre l'escalfament global. Tanmateix, durant les Nits d'Estiu, també serà de caràcter gratuït.

stats