La plaça del Poble sona a Contrapàs

Un centenar de persones han gaudit de l'acte més tradicional de la festa major d'Andorra la Vella

Un any més, Andorra la Vella ha viscut aquest diumenge al migdia la jornada més tradicional de la festa major amb el Ball del Contrapàs. Un centenar de persones s'han aplegat al voltant de la plaça del Poble per veure primer a l'Esbart Dansaire d'Andorra la Vella i, després, unir-se a les rotllanes al ritme de la música. " Cada vegada hi ha més gent que el balla i que ve expressament", ha explicat la cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, després d'haver participat ella mateixa en el ball.

La celebració ha començat amb el ball de Capgrossos als peus d'Ermessenda i Carlemany, els gegants d'Andorra la Vella. Ells han sigut els següents a sortir a la pista per mostrar el ball de festa major. Tot seguit, els dansaires han entrat a la plaça i Marsol ha entregat la vara de cònsol al capdanser de l'esbart per poder marcar la línia de ball, una acció que es va recuperar l'any passat, quan la vara va tornar al comú. "És important recordar d'on venim", ha dit Marsol, perquè hem de mirar al futur i ser moderns, però "les tradicions s'han de conservar".

Després de les passades eleccions, moltes autoritats s'hi han afegit per primera vegada. El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, que ha marxat amb "bones sensacions". Per a ell " és un moment de germanor i d'emoció per a molta gent de la parròquia", fer que ajuda "a passar la tradició a les noves generacions".

Tot això en una festa major sense grans aldarulls. "Durant el concert de Els Catarres va haver-hi algun moment que patia de tota la gentada que hi havia", ha reconegut la cònsol de la capital, que es mostra satisfeta de la resposta de la gent durant aquests dies. Assegura que a Andorra la Vella, "al contrari que a altres parròquies", no acostumen a produir-se situacions de desordre.

El d'aquest diumenge pot haver estat el darrer ball en què Marsol participa com a cònsol major. " La meva voluntat és que sí i així ho espero", ha dit, "però això dependrà dels ciutadans de la parròquia i, sobretot, dels electors de la parròquia".