Cultura 29/05/2014

Portella retrata “un país d'actors”

El número vuit de la revista cultural inclou un "street photo" de Tony Lara amb els artistes del país

Marta Tort
2 min
Col·lectiu Portella / M.T.

Sant Julià de LòriaLa revista Portella ha dedicat el dossier central del seu vuitè número al "miracle andorrà" en les arts escèniques, que és com el col·lectiu qualifica la important quantitat d'actors, actrius i de companyies de teatre que hi ha al país i el ressò internacional que tenen molts d'ells. El fotoperiodista Tony Lara ha extret els artistes dels seus escenaris i els ha creat "un escenari al carrer per fotografiar un país d'actors", mentre que Roser Porta i Joan Ollé s'han encarregat d'explicar els motius d'aquesta reeixida activitat.

El col·lectiu Portella, format per Manel Gibert, Txema Díaz-Torrent, David Gálvez, Marc Jover, Joan Peruga, Roser Porta, Iñaki Rubio i Quim Torredà, ha explicat que el treball de Lara és "un veritable poema visual" de reflexos, textures i personatges, fins al punt que "les fotografies es poden llegir". El fotoperiodista assegura que va ser molt fàcil treballar amb els actors, i que realment el resultat ha quedat tal com ho veia dins del seu cap. Destaquen també els "elements casuals" que van apareixent al llarg del reportatge fotogràfic.

Joan Anton Rechi, Meri Duró, Roger Casamajor, Isak Férriz, Ester Nadal, són alguns de la vintena d'artistes que han quedat immortalitzats en el treball. Actors i actrius que treballen tant a dins com a fora del país, des dels més consagrats fins als emergents. Roser Porta atribueix aquesta proliferació d'actors tant als docents, "que són l'estímul", com a l'oferta i les infraestructures que tenen les institucions públiques, amb tallers, cursos, sales a cada parròquia, i teatre popular, com els Pastorets, "que és el planter".

D'altra banda, el nou número de la revista cultural també aprofundeix en la figura de l'escriptor pirinenc Pep Coll, parla de la relació de Vázquez Montalbán amb Andorra, entrevista Jaume Cabré i repassa l'obra plàstica d'Alfons Valdés, entre d'altres temes relacionats amb les arts i les lletres del país.

stats