Cultura 07/12/2017

La propietat de Cal Ribot ha d'invertir 40.000 euros en la casa

El Govern ha atorgat una subvenció de la mateixa quantitat per estabilitzar l'immoble, en risc d'esfondrament

E. J. M.
3 min
La casa més antiga del país, situada a Escaldes-Engordany / C.G. (ANA)

Andorra la VellaUn regal enverinat del Govern. El ministeri de Cultura ha adjudicat una subvenció de gairebé 40.000 euros per a la restauració de Cal Ribot, la casa més antiga del país, situada al solà d'Engordany. Però no ha estat a iniciativa de la família propietària, els Santuré-Soriano, sinó que s'han vist obligats a demanar l'ajuda. La intervenció d'urgència a l'immoble, que consistirà en consolidar algunes parets i el sostre de l'era, a més de la xemeneia, costarà uns 80.000 euros: la meitat la paga el Govern però de l'altra meitat se'n fa càrrec la propietat.

L'edifici patrimonial, amb cinc segles d'història, presenta un estat semiruïnós, amb un perill imminent d'esfondrament. La casa és un bé inventariat protegit pel Govern des del març del 2011, i també forma part del catàleg comunal de la parròquia d'Escaldes-Engordany com a edifici d’interès. La família aprecia la casa i la vol conservar, però una reforma integral és molt costosa. A finals d'estiu, el Govern es va posar en contacte amb la família per notificar-los que, per llei, no podien deixar caure la casa i que hi actuarien. Després, els passarien la factura. Com que la propietat no pot assumir l'obra, va arribar a un acord amb el Govern, segons ha explicat a l'ARA Andorra un dels hereus, Josep Santuré. El tracte va ser que la família va demanar un pressupost per a la intervenció d'urgència –a l'arquitecte Enric Dilmé–, i a partir de la quantitat determinada va sol·licitar la subvenció al Govern, corresponent a la segona convocatòria dels ajuts destinats a implantar mesures de conservació integrada, conservació i restauració, manteniment i millora del patrimoni cultural. Les obres començaran al març o abril.

La consolidació de les parets, teulat i xemeneia frenaran el risc d'ensorrament, però és només un pegat a tot allò que necessita la casa. La família s'ha trobat amb una inversió inesperada de 40.000 euros, "una situació que no és còmoda, però és la llei, l'única solució", ha admès Santuré. Amb tot, el pedaç "ens deixa temps de reflexió per trobar una sortida, que no caigui", ha afegit l'hereu.

Cal Ribot és "una de les construccions d’arquitectura civil més antigues que es conserven a la parròquia d’Escaldes-Engordany i a Andorra en general, i al mateix temps és un dels pocs habitatges tradicionals que mantenen la integritat sense pràcticament intervencions contemporànies", segons consta en l’informe tècnic de diagnosi de les patologies de casa Ribot, realitzat per Lídia Torres, tècnica de l’àrea de Béns Immobles.

Segons l’estudi arqueològic realitzat a Cal Ribot, el cos central de la casa va ser construït entre els segles XV i XVI, tot i que la primera referència documental de la família Ribot és del segle XIII. L’última ampliació de la casa data de 1724, segons consta en una pedra de l’edifici situada a la banda oest. Per tant, Cal Ribot mostra el mateix aspecte monumental des de fa gairebé 300 anys.

L'estiu de l'any passat, l'associació Velles Cases Andorranes, presidida per l'exministre de Turisme Claude Benet, va alertar del perill que Cal Ribot desaparegui. L'entitat va posar en contacte la propietat i el ministeri de Cultura. La família va manifestar el seu compromís en salvaguardar una casa que és patrimoni del país, i Cultura va encarregar l’estudi tècnic per definir les patologies que afecten l’estructura, la coberta i la casa en general, i proposar les actuacions. Ara falta posar-hi els diners. De moment, la propietat i el Govern desembutxaquen 40.000 euros cadascun.

stats