Tot a punt per a l'estrena d''Andorra'

Per primera vegada es representarà sobre un escenari el text de Jean Camp

Després de catorze assajos i mesos de feina, 'Andorra', producció de l'Escena Nacional d'Andorra (ENA), s'estrenarà el pròxim 27 de març a la sala d'actes del comú d'Escaldes-Engordany. Serà la primera vegada que el drama de quatre actes, escrit per Jean Camp, es representi a sobre de l'escenari. "Sabem que teníem la intenció de representar-la al teatre de l'Odeon als anys 30", explica la cap d'àrea d'Arxius i Gestió de Documents de l'Arxiu Nacional, Susanna Vela, "però per motius que no coneixem no s'arriba a representar". En canvi, sí que es va emetre l'obra teatral a Ràdio Eiffel, tot i que no es conserva cap còpia perquè en aquella època el material es reciclava a les emissores.

La història, basada en la novel·la 'Andorra o els homes d'Aram' de l'escriptora Isabelle Sandy, se situa en l'Andorra de principis del segle XX amb una societat patriarcal en què la família i l'honor és el més important. Una obra que per al dramaturg i director artístic, Juanma Casero, s'emmarca en el "'revenge tragedy'", que ha definit com un gènere entre el "melodrama més dens" i el punt tràgic on "tot ho tapa l'honor de la família, que és el més important de mantenir". Tot això en una lectura dramatitzada que per a Casero es troba "a mig camí del muntatge".

En el repartiment, 22 actors i actrius amateurs de totes les edats que van passar la prova organitzada per l'ENA perquè "no per ser amateur ens serveix tot", ha explicat el director artístic. Tot plegat en una "caracterització molt fina" amb la que Casero ha volgut fugir d'una "recreació del personatge molt arqueològica de l'època dels anys 30 d'Andorra". Pel que fa al text, que serà la primera vegada que es llegeixi en català, s'han obviat algunes de les parts "retallant d'una manera lògica", ha afirmat Casero, i limitant la història a sis anys. Acompanyant l'actuació hi haurà música en directe, de la mà del grup folk de música de muntanya Daura, format pels músics Pilar Planavila i Ivan Caro.

"És un repartiment extens", ha reconegut el director artístic de l'ENA Joan Hernández, un punt que "ens anava perfecte per atraure a la gent que tingués ganes d'entrar a l'ENA", sense tenir en compte els anys d'experiència o l'àmbit artístic.

La funció comptarà amb dos dels nets de Jean Camp entre les butaques. L'organització va contactar amb ells pels drets d'autors, que van cedir de manera gratuïta a canvi de poder assistir a la representació. Els familiars actualment resideixen a París i, segons expliquen, la seva família prové d'Encamp, "així que els ajudarem a construir la línia genealògica", ha bromejat Vela.

La sorpresa de l’estel i la muntanya

Des que es va inaugurar, més de 800 persones han visitat l'exposició 'Andorra: entre l'estel i la muntanya', dedicada a la trajectòria de la periodista i escriptora. "Ha estat una sorpresa en positiu", reconeix Sussanna Vela, que ha dit que hi ha hagut persones que "l'han visitat dues vegades". Amb la bona acollida, Vela celebra que es puguin continuar fent exposicions de caràcter històric perquè la darrera es va fer fa tretze anys.