Cultura 12/12/2018

Reivindicar el patrimoni literari del país

'Andorra literària. Rutes de novel·la' posa fil a l'agulla a la manca d'edició de títols al Principat que presentin aquest tipus d'itineraris

M. M.
3 min
Els autors han fet un petit recorregut per l'hostal mentre llegien un petit fragment del llibre. / M. M.

La MassanaEn un escenari històric com pocs, l'hostal Palanques de la Massana, Roser Porta i Tony Lara han presentat aquest dimecres la seva última obra conjunta: 'Andorra literària. Rutes de novel·la'. Un recorregut a través de la novel·la històrica contemporània i amb la creació de quatre rutes on s'explica la transformació del paisatge, la història i la societat al llarg del segle XX. “Reivindicar la literatura que ja ha estat escrita i consolidada, en un moment que no està prou validada, la volem reivindicar”, ha apuntat la filòloga Roser Porta.

D'aquesta manera l'obra vol posar en valor, per una banda, els autors dels país i de fora que han escrit i explicat la transformació de la tradició més rural fins a la modernitat urbana actual, passant per quatre moments històrics diferents i rellevants. Per l'altra, es detallen quatre rutes literàries per conèixer de primera mà o des del sofà de casa els indrets que apareixen en les diverses novel·les seleccionades.

La primera part del llibre és un breu assaig sobre nou novel·les que relaten temps diferents d'aquest passat segle XX. 'Set lletanies de mort', 'Borís I', 'La neu adversa', 'Entre el torb i la Gestapo', 'La república invisible', 'El museu de l'elefant', 'Blau de Prússia', 'Frontera endins' i 'La pau dins la guerra'. En la segona part totes aquestes obres es posen en moviment en quatre grans rutes literàries per conèixer els llocs i indrets que es representen en les novel·les. 'El romànic arrencat al segle XX' proposa recórrer des del vell santuari de Meritxell fins a l'església de Santa Coloma o el conjunt de Sant Romà de les Bons. En el segon itinerari, 'Un país de refugi. Andorra i la guerra civil espanyola', els autors proposen endinsar-se per Sant Julià per descobrir el pas dels refugiats dels dos bàndols segons el període del conflicte.

'Herois perseguits per la Gestapo. Andorra i la Segona Guerra Mundial', recorregut que passa per l'hostal Palanques, vol mostrar la part del Principat que va servir per passar diverses xarxes d'evasió que van permetre salvar la vida a moltes persones que fugien del nazisme. Finalment, l'últim itinerari i el més llarg i extens, proposa observar la transformació d'Andorra i l'arribada de la modernitat des d'Ordino a Escaldes, passat per Sispony i Andorra la Vella.

Si el paper de Porta, que li ha portat més de cinc anys de feina i dedicació, ha estat el de recopilar i donar sentit a les rutes, Lara ha posat el llenguatge visual. “No són imatges bucòliques i de postal d'una Andorra idíl·lica perquè no ho era en l'època que estan basades les novel·les, és un retrat personal de tot allò que m'han evocat les novel·les”, defensa el fotògraf. “No és una guia de viatges turístics, sinó una guia de viatges literaris per explicar un país i una època”.

Davant d'aquesta obra, minimalista però potent, Porta ha defensat que hi ha molt camp per córrer en el camp de les rutes literàries a Andorra agrupant altres llibres, només aquells basats en la poesia, altres èpoques, etc. "L'oferta, fins l'actualitat, ha estat molt modesta i gairebé dedicada al pas de Jacint Verdeguer per Andorra", ha reivindicat Porta. Finalment, ha apuntat que l'obra està adreçada a tres públics objectius clars: al lector interessat en la literatura i història del país, al turista i al públic escolar.

stats