Cultura 13/12/2017

Els sínodes d'Urgell, en un volum

Per elaborar la compilació 'Synodicon Hispanum, XIII' s'ha utilitzat un manuscrit que conserva l'Arxiu Nacional d'Andorra

Ana
2 min
L'arxiver del Bisbat d'Urgell, mossèn Benigne Marqués, ha presentat el volum amb els sínodes d'Urgell aquest dimecres al vespre al Seminari d'Urgell. / E. J. M. (ANA)

Andorra la VellaEn la religió catòlica, un sínode és una reunió del bisbe amb els sacerdots de la seva diòcesi per estudiar els problemes de la vida espiritual, revitalitzar les lleis eclesiàstiques, extirpar els abusos, promoure la vida cristiana, fomentar el culte diví i la pràctica religiosa. De fet, és una assemblea de sacerdots d'una diòcesi amb el seu bisbe per legislar i prendre decisions. El resultat dels acords són els cànons, que es publiquen i són vigents mentre les circumstàncies no canvien i cauen en desús. Els sínodes antics són els que se celebraven des dels seus inicis fins al Concili de Trento (1545-1563), i els moderns són els que es va fer des d'aleshores fins al segle XIX.

El pare Antonio García, historiador, va emprendre l'ambiciosa tasca de recopilar i publicar tots els sínodes antics de la península Ibèrica, és a dir, de totes les diòcesis d'Espanya i Portugal. García va morir sense acabar la ingent tasca, però el pare Francisco Cantelar l'ha reprès. El volum tretzè recull els sínodes de les diòcesis d'Urgell, Barcelona, Lleida, Àger i Segorbe-Albarracín. L'arxiver de la diòcesi d'Urgell, mossèn Benigne Marqués, que hi ha col·laborat, ha presentat aquest dimecres al vespre el volum 'Synodicon Hispanum, XIII' (editorial BAC).

Marqués ha explicat que a la diòcesi d'Urgell s'han comptabilitzat catorze sínodes. Els manuscrits que en recullen el contingut són menys: se n'ha trobat un al Monestir de Ripoll, el més fidel i que ha servit a Cantelar per reproduir allò que s'acordava en els sínodes; dos, a l'Arxiu Capitular d'Urgell; un de Solsona editat pel pare Villanueva (no és l'original, sinó l'edició feta per aquest sacerdot), i un altre a l'Arxiu Nacional d'Andorra, també una reproducció molt fidel i molt semblant al de Ripoll, segons ha puntualitzat l'arxiver diocesà. El manuscrit localitzat a Andorra pertany a un lligall conegut com una miscel·lània de textos dels segles XIII a XVI, entre els quals hi ha manuscrits (còpies fetes a mà pels amanuenses de l'època) dels sínodes d'Urgell de 1286 i 1328, entre altres. En aquesta miscel·lània també hi ha els privilegis que els senyors d'Andorra van atorgar als habitants de les Valls.

Entre el públic que ha assistit a la presentació del volum no hi ha faltat l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan-Enric Vives, que ha felicitat Marqués per la seva participació en un treball històric tan complet i ambiciós.

stats