Cultura 05/04/2018

Tornen les pallasses amb format reduït

El comú d'Andorra la Vella recupera el festival i la direcció artística de Pepa Plana, que també actuarà en el festival

Ana
3 min
El conseller de Cultura del comú d'Andorra la Vella, Marc Pons, i la directora artística del Festival internacional de pallasses d'Andorra, Pepa Plana. / E. J. M. (ANA)

Andorra la VellaLes pallasses tornen a Andorra la Vella. El comú d’Andorra la Vella ha decidit recuperar el Festival internacional de pallasses d’Andorra (FIPA), tot i que en un format molt més reduït del que es va organitzar fa uns anys. El comú ha tornat a confiar la direcció artística en Pepa Plana, que ja havia estat directora de les cinc primeres edicions. Aquesta vegada, però, el pressupost és reduït: 20.000 euros. Amb aquests diners, Plana ha fet “malabarismes” per programar el festival, i ha confessat que ha hagut de deixar fora moltes pallasses que li havien demanat actuar. De fet, l’artista ha explicat que ha estat molt més difícil programar un festival en format reduït que quan ho havia fet en gran. El FIPA va començar l’any 2001, i se’n van celebrar cinc edicions, biennals, fins al 2009. Aleshores, el festival comptava amb actuacions al carrer, en sales, xerrades, formacions i, fins i tot, cabaret nocturn. Amb tot, Plana ha garantit que els espectacles seleccionats són de primer nivell.

El FIPA, que tindrà lloc del 3 al 6 de maig al Teatre Comunal i a La Fada Ignorant, compta amb sis espectacles, un dels quals es representarà dues vegades. El festival forma part de la programació de la Temporada de teatre d’Andorra la Vella, i la idea és incloure’l cada any. La voluntat és que el FIPA creixi, i es faci gran de nou. Plana ha recordat que la iniciativa va ser pionera, i que el festival va inspirar més festivals de pallasses arreu del món. La pallassa ha afegit que “li feia mal” que s’hagués perdut el festival, però que confiava en el seu retorn. El conseller de Cultura de la capital, Marc Pons, ha subratllat que el comú vol que el FIPA es consolidi i segueixi creixent, tot i que ha recordat que a partir del 2020 hi haurà un nou equip de govern comunal i serà qui decideixi la continuïtat del festival.

Quant als espectacles, Plana ha comentat que ha buscat un fil conductor: la migració. Si fa 20 anys les pallasses tractaven, sobretot, de qüestions de gènere, la directora ha preferit trobar ara una altra temàtica. No obstant això, també ha insistit que les pallasses segueixen sent “invisibles”, i que tenen més dificultats ara que fa dues dècades. “Només ens mantenim les de sempre, no en surten de noves”, ha lamentat.

El primer espectacle del FIPA serà ‘Réfugiée poétique’, de Claire Ducreux, que tindrà lloc el dijous 3 de maig, a les 21.30 hores al Teatre Comunal. Plana ha comentat que és una proposta “única, fràgil, tendra”, sense cap so, “còmic i entranyable alhora”.

L’endemà, divendres 4, actuarà Pepa Plana amb el seu espectacle ‘Paradís pintat’. La pallassa debuta al FIPA com a artista, fet que li fa “molta il·lusió”. En l’espectacle Plana és un àngel pintat en un quadre que vol ser àngel de la guarda, però no pot volar. Aleshores, decideix ser àngel de la guarda de mar, on toparà amb una realitat molt dura: la de les persones que moren ofegades. ‘Paradís pintat’ és “còmic, absurd, idiota” i, alhora, “crític, rebel, punyent i colpidor”. També serà a les 21.30 hores al Teatre Comunal.

Dissabte 5 de maig, a les 21.30 hores al Teatre Comunal, Plana ha aconseguit portar la cèlebre pallassa Nola Rae, amb el muntatge ‘Exit Napoleon pursued by rabbits', que havia de representar en el festival del 2009, però que una inoportuna lesió ho va impedir. Rae, “la pallassa amb més hores de nas”, denuncia en l’espectacle les dictadures, l’abús de poder. Plana ha recordat que Rae va actuar un parell de vegades al festival i, fins i tot, en va ser presidenta d’honor.

Diumenge dia 6, a les 12.30 hores, al Teatre Comunal, la pallassa Masha Dimitri presenta el seu primer espectacle, ‘La coeurdonnière’, “un espectacle per a tots els públics”, que barreja l’art de ser pallassa, el circ i la màgia. El seu pare era el pallasso Dimitri, cèlebre a Suïssa. De fet, Masha Dimitri pertany a una família que des de fa generacions es dedica al circ tradicional, i aquest és el seu primer muntatge en solitari.

El FIPA també recupera les Nits Golfes, que tindran lloc a La Fada Ignorant. Dijous 3 i dissabte 5, a les 23.30 hores, la Companyía Aérea Teatro representarà l’espectacle ‘De todas las belles, las más bellotas’, un xou “cabaret, gamberro, que farà riure molt, però amb un alt nivell musical”, ha precisat la directora del festival. El divendres 4, la Companyía Jimena Cavalletti (d’una de les membres de la Cía. Aéria Teatro) oferirà l’espectacle “d’humor càustic” ‘Mecha Show You’, “un cabaret desenfrenat”.

Les entrades, que es posaran a la venda la setmana que ve, valen entre 5 i 10 euros per espectacle. Amb tot, s’oferirà un abonament de 20 euros per assistir als tres espectacles nocturns del Teatre Comunal.

stats