Cultura 11/12/2017

Tradició i modernitat es combinen a 'Els pastorets' de Casero i Robles

Les funcions tindran lloc els dies 26 i 30 de desembre, i 6 i 7 de gener

Ana
2 min
D'esquerra a dreta, els directors dels 'Pastorets' 2017, Irina Robles i Juanma Casero, i la cap de cultura del comú de Sant Julià de Lòria, Elisenda Palomares, aquest dilluns al matí. / E. J. M. (ANA)

Sant Julià de LòriaUn pròleg, tres línies argumentals (Lluquet i Rovelló, el periple de Maria i Josep i la lluita entre el Bé i el Mal), un cor en directe i una escenografia sorprenent són alguns dels elements innovadors que els directors de la 24a edició d''Els pastorets', Juanma Casero i Irina Robles, han introduït en la representació d'enguany. Amb tot, els directors conserven "l'essència" del text original de Folch i Torres, que ja té un segle, i fins i tot s'han recuperat fragments, tot i que adaptat al llenguatge actual. De fet, la combinació de tradició i modernitat també es fa palesa en l'equip que fa possible l'espectacle teatral, on hi ha gent que porta molts anys actuant i col·laborant, però també n'hi ha molta que s'estrena. Per exemple, mentre Robles ha actuat i dirigit anteriorment 'Els pastorets', Casero hi debuta, i la nena que va fer del primer nen Jesús lauredià, Anna Aguareles, aquest any interpreta una fura.

L'elenc ha estat escollit del càsting que es va fer durant el mes d'octubre. La majoria dels papers principals s'han atorgat a noves cares, com el Lluquet i el Rovelló (Jesús Mínguez i Mateu Braque, respectivament), "dos nois molt joves, que estudien teatre, i que interpreten dos pastors molt trapelles, tafaners, juganers", ha explicat Robles aquest dimarts. Un altre dels papers més desitjats és el de Satanàs que, aquest any, "es triplica". "És com un monstre de tres caps", ha precisat la codirectora. Júlia Barón, Ada Mangot i Sito Adrán donen vida al triple personatge. El seu rival, l'arcàngel Sant Miquel, l'interpreta Lua Roca, que "no fa d'un àngel venjador, sinó que és més humà, ajuda els pastors a anar pel bon camí". A l'infern, que "té molta força", no hi falta Llucifer (Erika Barón) i les fures. Maria (Neus Tomàs) i Josep (Marc Ezquerra) recuperen protagonisme.

Robles també ha revelat que la posada en escena és molt original, amb un bosc que s'anirà movent i el vestuari original de fa 24 anys. El cor, creat i dirigit per Juli Barrero, aportarà la música en directe a l'espectacle, amb cançons recuperades. De fet, Casero ha afegit que 'Els pastorets' són l'exemple perfecte que el teatre és "la suma de totes les arts" ja que "tots anem a una". El codirector ha insistit que "volem ser originals, però es manté l'essència. Cada direcció aporta la seva visió personal, però és un canvi subtil". Casero ha advertit que "tothom està molt emocionat" i amb ganes d'estrenar.

Un grup d'unes 150 persones col·laboren en 'Els pastorets', de les quals una setantena pujarà a l'escenari. La cap de cultura del comú de Sant Julià de Lòria, Elisenda Palomares, ha recordat que tot l'equip és amateur i ha incidit que en tots aquests anys 5.400 persones han assistit a les funcions.

'Els pastorets' es representaran el dia 26 de desembre a les vuit del vespre, i els dies 30 de desembre i 6 i 7 de gener a les sis de la tarda al Centre cultural i de congressos lauredià. L'entrada val 10 euros, i ja es poden adquirir als punts habituals (Centre cultural la Llacuna, Oficina de Turisme d'Andorra la Vella i Centre cultural i de congressos lauredià) i al web www.morabanc.ad/entrades.

stats