Cultura 19/06/2019

Tres dies repartint cadires de rodes en un camp de refugiats sirià

Els cinemes illa Carlemany han dut a terme aquest dimecres l'estrena del documental 'Za'atari Nous Camins'

M. R. F.
2 min
Moment de gravació d'una entrevista.

Escaldes-EngordanyEls cinemes illa Carlemany han dut a terme aquest dimecres l'estrena del documental 'Za'atari Nous Camins', de la directora Anna Pifarré i el realitzador Xavier Fajardo, ambdós treballadors d'RTVSA. Narra les vivències que ella i els principals protagonistes del documental van tenir durant tres dies a Jordània repartint cadires de rodes en el camp de refugiats. L'equip, format per Albert Llovera, ambaixador d'Unicef; Laura Álvarez, presidenta del Comitè Nacional d'Andorra per Unicef; Marta Alberch, directora del Comitè Nacional d'Andorra per Unicef; Cristina Llovera, membre de la delegació, i Xavier Fajard com a realitzador.

El primer dia l'equip va visitar els refugiats sirians, moment que van aprofitar per realitzar tot un seguit d'entrevistes commovedores. Del total de refugiats, tal com ha dit Pifarré, "un 80% estan totalment integrats en la societat, però el 20% restant encara romanen en camps de refugiats". Afegeix també que "en alguns casos, alguns s'estimen més anar d'un lloc a un altre, és a dir, són nòmades". Durant la visita van conèixer a la Jazmin, una nena amb paràlisi cerebral de naixement ja que els seus pares són cosins germans. L'equip no va dubtar en regalar-li una cadira de rodes per fer el seu dia a dia més agradable.

L'endemà van visitar el camp de refugiats de Za'atari per dur a terme la donació de cadires. Allà van conèixer a en Sami, un noi de 17 anys que va perdre les cames durant la guerra de Síria el 2012. Pifarré explica que "va ser una donació molt emotiva". D'altra banda, també van assabentar-se de la història de l'Ahmed, un nen amb paràlisi cerebral a causa d'una gestació de 42 setmanes, i que en conseqüència, no pot moure les cames. Tots dos van rebre la seva cadira de rodes.

Durant tot el dia van conèixer el funcionament i la tasca que Unicef realitza a Za'atari. "L'aigua al camp de refugiats és un problema, les dutxes són comunitàries i per raons culturals, molts refugiats han optat per construir banys en les casetes prefabricades on viuen", que "no tenen canonades, i això representa un greu problema de salubritat". Per aquesta raó, l'Unicef ha invertit molts diners per poder realitzar instal·lacions de canonades i clavegueres per corregir aquest focus de malalties.

D'altra banda, l'Unicef també realitza tasques d'educació i disposa d'un 'Makani Center', un espai on els nens i nenes poder anar a fer classes de repàs de matemàtiques, llengua i fer ús d'un ordinador. L'últim dia van conèixer el magatzem de les cadires de rodes, i allà van poder observar els diferents tipus de cadires i per a quina malaltia estaven dissenyades. Per a Pifarré i tot l'equip, "ha estat una experiència enriquidora".

El documental es preestrena als cinemes illa i es podrà veure aquest dimecres a la nit a Andorra Televisió a les 21.15 hores, després de l'Informatiu Vespre.

stats