La tria de Sant Jordi (II)

Les editorials i els autors i les autores andorranes seran protagonistes de la diada del llibre; en aquesta segona part repassem volums que no són novetat però que seran èxits segur i temes diversos, com cuina, esport, autoajuda, història, una reedició i una traducció

Les setmanes (o dies) abans de Sant Jordi hi ha un degoteig de presentacions de llibres de diferents estils, però també és el moment de recuperar títols publicats fa pocs mesos que segur que tornaran a triomfar en una diada tan especial.

Miscel·lània

'Fogons de salut'

El cuiner Carles Flinch i la dietista Marta Pons s'han aliat per publicar un recull de 40 receptes pirinenques d'autor i, alhora, saludables.

'Fogons de salut' va "de menjar bé, de gaudir, de nodrir-se, d'alimentar el cos i els sentits amb 40 receptes elaborades amb productes de qualitat i de proximitat, originals i nutritives, inspirades en la nostra tradició, actualitzades i cuinades amb destresa i molt d'amor. Redactades en un llenguatge molt personal i característic del xef, per no perdre l’essència de la seva manera d’expressar-se i acompanyades de les seves #etiquetes, apunts nutricionals i d’unes icones molt divertides".


'Últim estiu a Ordino'

Per celebrar els vint anys de la publicació de la novel·la 'Últim estiu a Ordino', de Joan Peruga, l'editorial Andorra ha publicat una nova edició commemorativa de la novel·la basada en les cartes de la Sumpta d'Areny-Plandolit.

'Últim estiu a Ordino' va néixer després que Peruga, durant una recerca històrica, trobés la correspondència privada de la família i, en concret, les cartes que va enviar al seu germà una de les filles de Guillem de Plandolit, i allí va trobar la protagonista. Peruga, però, deixa clar que no es tracta d'una novel·la històrica sobre la família, de la qual se n'ha parlat molt, sinó sobre la Sumpta, un personatge real però que ha creat l'autor a partir de les cartes.

'La señorita Keaton y otras bestias' 

L'editorial La Huerta Grande ha realitzat la primera traducció al castellà d'una obra de Teresa Colom; en aquest cas, la primera i única obra narrativa que ha publicat la poetessa: 'La senyoreta Keaton i altres bèsties' (Empúries, 2015). La traducció del títol és literal.

'La señorita Keaton y otras bestias' està format per cinc contes interconnectats. Cada conte explica la vida (i mort) d'una criatura peculiar, diferent: la senyoreta Clock és una mena de Benjamin Button a la inversa, la vida en un any: neix, creix, s’enamora, viu les quatre estacions i mor. La Caterina, nascuda en estranyes circumstàncies, és una nena que es converteix en balena. En Roc Mortson és un nen amb ungla de garrí, que el seu pare abandonarà a la seva sort. El fill de l'enterramorts és un misteri per a tothom: sembla que ha sortit de sota la terra. I la senyora Petarol ha trobat un nen de gel a la seva cuina. 

'El joc que estimem 3'

El BC MoraBanc Andorra publica el tercer volum d'El joc que estimem',  un recull de tretze relats curts, amb l'amor al bàsquet com a protagonista, prologat per l'exjugador del Reial Madrid i de la selecció espanyola Juanma Iturriaga. La recaptació íntegra de la venda de llibres es destinarà a Unicef Andorra.

 Els tretze autors dels relats d'aquest tercer llibre dedicat al bàsquet són: Jaka Blazic, jugador del BC MoraBanc Andorra; Quique Villalobos, exjugador del Festina Andorra i del Reial Madrid; David Carnicero, periodista; Joan Peruga, escriptor; Quim Colom, exjugador del Bàsquet Club Andorra; Mònica Bordas, periodista; Isa Drets, tècnica en comunicació; Gemma Rial, periodista; Ricard Poy, periodista; Ernest Macià, periodista; Àlex Oliva, periodista; Miguel Ángel Rodellar, preparador físic del BC MoraBanc Andorra i Gabriel Fernàndez, cap de comunicació BC MoraBanc Andorra.

'Roda el foc'

El periodista i escriptor Albert Roig, fallaire convençut, va publicar a finals de l'any passat, amb Pagès Editors, un volum dedicat a tres dècades d'història de la recuperació de les falles a Andorra la Vella, declarades patrimoni de la humanitat per la Unesco.

  El llibre explica com és la festa de les falles a Andorra la Vella, i com en els últims 30 anys ha anat evolucionant, des que un 23 de juny de 1987 uns quants joves de la capital van decidir recuperar la cremada de falles en un moment en què perillava la seva continuïtat, ja que es trobava en vies d'extinció. El relat que n'ha quedat és fruit d'un treball fet al llarg de dos anys de recerca i de reconstrucció de la memòria històrica, amb els i les fallaires de protagonistes.

'Portella' número 12

El col·lectiu Portella va presentar el novembre passat el dotzè número de la revista cultural 'Portella', dedicada a la ficció criminal. La publicació, que des de fa tres números surt un cop a l'any, dedica el seu dossier central a la novel·la negra, tant als autors andorrans com pirinencs, i fent una incursió al gènere com a fenomen global.

El dossier inclou una entrevista amb  l'escriptor Albert Villaró, creador de l'inspector de policia andorrà Andreu Boix; també hi ha converses amb Pep Coll i Carles Porta, dos autors que escriuen sobre crims al Pirineu, i la lectora professional Elena Aranda publica els anticonsells per escriure una novel·la negra. Bru Noya s'atreveix a escriure un relat a l'andorrana amb els autors i els personatges més cèlebres del gènere. El número inclou més temes, com el Land Art; la cobertura que Irene Polo va fer de les eleccions del 1933; el Museu Carmen Thyssen Andorra i el Sax Fest, entre altres.

'El manual del éxito interior'

A principis d'any, Marc Romera va publicar el seu segon llibre d'autoajuda, 'El manual del éxito interior'. Mentre el primer volum, 'La felicidad en tus manos', era més autobiogràfic, en aquest s'ha centrat a "aportar les eines, els conceptes bàsics i, sobretot, informació per al desenvolupament humà".

 El 'coach' ha barrejat dades, com la definició de què és la intel·ligència emocional, però per agilitzar la lectura ha introduït petites històries amb reflexions finals, i alguns exemples reals de superació personal que "no deixaran ningú indiferent".  En el llibre també hi ha lloc per a "la crítica social", ja que considera que "s'estan perdent els valors essencials tant a la feina com a la nostra societat". Aquests valors són coses tan senzilles com saludar, donar les gràcies, ser altruista i mirar més enllà del nostre benefici, ja que "la societat andorrana és bastant egoista".

Triomfaran 

'El sindicat de l'oblit'

Edicions Columna va llençar al mercat el 14 de febrer l'última novel·la de Villaró, 'El sindicat de l'oblit', l'esperada segona part de la ucronia 'Els ambaixadors', premi Josep Pla 2014. L'autor recupera , amb un quart de segle més a sobre les espatlles, mossèn Farràs, "que s'ha fet gran", i que es trobarà que "les regles del joc han canviat, i allò que els havia semblat lògic en aquell moment no ho era tant".

Catalunya, 1975. Mossèn Farràs, com es coneix el singular agent d'intel·ligència de la República Catalana, s'ha fet gran, i "en un equilibri impossible entre l'experiència i la confiança en un futur incert haurà d'encarar una darrera missió, la més difícil de totes: corregir els errors del passat". Farràs va atemptar contra el general Franco l'any 1936, però continua amb el dilema moral de si cometre l'assassinat va ser el millor per evitar un mal major.

'Arnes'

Males Herbes ha tornat a confiar en la ploma de David Gálvez ('Cartes mortes' ,  2013; 'Res no és real', 2015). 'Arnes' conté cinc històries que l'escriptor va escriure majoritàriament entre l'any 2015 i el 2016, excepte el relat 'Tatuatge inacabat', versió d’un dels contes més colpidors de J.D. Salinger, 'Un dia esplèndid pels peixos plàtans', i que feia temps que l'escriptor tenia al calaix.

'Arnes' és el primer recull de contes de Gálvez, amb uns relats inquietants. El llibre comença amb 'Un emblema hexagonal', en què un conferenciant pertorbat explica les gestes d'un dels primers assassins en sèrie de la història, el nord-americà Hamilton Howard Albert Fish (1870-1936). “Cada dia, quan mirem el telenotícies, som testimonis de brutalitats i no reaccionem, o ho fem d’una manera suau", ha declarat Gálvez. "Quan escric busco la reacció del lector, encara que sigui des de l’angúnia o el rebuig. A 'Arnes' abordo situacions cruels, però la meva intenció és denunciar-les, encara que els personatges no siguin moralment perfectes, i que en alguns casos fins i tot siguin monstruosos”.

'Vertigen'

Manel Gibert va publicar el setembre passat el recull de 27 relats 'Vertigen', publicat per Límits.  Des del 2011, Gibert ha estat teixint un conjunt de contes que al final va unir i que van donar com a resultat la seva primera obra de ficció, prologada per Isabel-Clara Simó.

Gibert ha definit el llibre com un “experiment literari”, amb una escriptura elaborada en forma de ‘collage’ però rica en recursos lingüístics i estilístics. El recull de contes gira al voltant de la fragilitat essencial de l'ésser humà, tot i que les trames són de tipologies textuals molt diverses i de llargada diferent. L'obra no té un ordre lògic de lectura, és el lector qui l'escull. Es pot seguir de manera lineal, en l'ordre que suggereix l'autor, començant per l'últim conte, o de manera aleatòria. Al final, però, sí que hi ha un conte que ajunta tot el conjunt.

Història

'Camí d'Andorra'

'Camí d'Andorra. D'Oliana a Andorra per camins de fugitius i contrabandistes' és la nova incursió de l'historiador Jordi Piferrer, que ha recollit en diverses publicacions el periple de Josep Maria Escribà de Balaguer, fundador de l'Opus Dei, des d'Oliana fins a Andorra fugint de l'Espanya republicana.

 'Camí d'Andorra' conté onze  mapes i 46 fotografies que mostren amb precisió per on transcorre el camí, i quant dura cada etapa. A més de les rutes a peu, Piferrer detalla les pistes per circular-hi en vehicle tot terreny, quad, BTT, cavall o motocicleta. Piferrer també ha publicat 'El pas dels Pirineus' (2012), 'Andorra, terra d'acollida' (2010), amb Alfred Llahí, i 'Camino de liberación' (2017).

'Nova aproximació a la història d'Andorra'

El volum 'Andorra. Nova aproximació a la història d'Andorra', de Jordi Guillamet, és un recull de més de mil imatges de la història del Principat. El volum s'ha endut el primer premi Llibre Idees, que l'establiment ha atorgat al llibre andorrà més venut durant els seus primers anys d'activitat. 

 Les fotografies procedeixen de nombrosos arxius públics i col·leccions privades, tant d’Andorra com de fora, i l’obra també inclou un recull complet de la història de l’art del país. El volum de Guillamet, que és del 2009, és un habitual en les llistes dels més venuts de Nadal i Sant Jordi, les campanyes decisives del mercat del llibre.

'Els castells de la vall de la Vansa i Tuixent'

Enric Bech Duró no és historiador, però un cop jubilat ha decidit investigar una de les seves passions: els castells de la vall de la Vansa i Tuixent. Amb l'assessorament d'Oliver Vergés, Edicions Salòria ha publicat aquest volum que tracta les transformacions socials a l'Alta Edat Mitjana en aquesta vall de l'Alt Urgell.

  La vall de la Vansa i Tuixent va arribar a tenir fins a tretze castells. Durant l'Edat Mitjana la vall es va omplir construccions defensives. La majoria del patrimoni s'ha perdut, però l'autor ho ha investigat durant anys i tot allò que ha descobert ho ha recopilat en un volum. De fet, l'aixecament dels castells a la vall va ser el motor de la implantació del feudalisme al Pirineu.