Cultura 22/09/2019

Valoració positiva del Govern a les Jornades Europees del Patrimoni

A Andorra el públic ha pogut gaudir d'una desena activitats celebrades arreu del territori, preparades tant des del Ministeri de Cultura i Esports com pels equipaments culturals públics i els privats

Carles Alonso
2 min
Pintures restaurades a l'església de Sant Climent de Pal. / C. A.

Andorra la VellaAquest diumenge han finalitzat les Jornades Europees del Patrimoni on, des de divendres, s'han pogut gaudir d'una desena d'activitats entre elles, conferències, presentacions i visites guiades per diferents parts del territori andorrà. Amb aquesta iniciativa el Govern ha pretès "conscienciar la societat sobre el llegat cultural europeu donant-lo a conèixer a la ciutadania".

A Andorra el públic ha pogut gaudir d'una desena activitats celebrades arreu del territori, preparades tant des del Ministeri de Cultura i Esports com pels equipaments culturals públics i els privats. Al mateix temps, gran part dels museus del país s'han afegit a la iniciativa, aprofitant que ha estat tercer cap de setmana de mes i per tant, els museus feien jornada de portes obertes.

El 1984 el Ministeri de Cultura francès va començar a fer una jornada de portes obertes als monuments històrics nacionals el tercer diumenge de setembre. Després de comprovar que la iniciativa havia estat un èxit, el Ministeri va proposar, a la segona Conferència del Consell d'Europa, d'instaurar la iniciativa a escala europea. Des de l'inici de la proposta, molts països s'hi van anar afegint i a partir de 1991 el Consell d'Europa va instaurar oficialment les Jornades europees del patrimoni. Andorra va sumar-s'hi el 1995.

La ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva ha valorat aquestes jornades dient que "hi ha hagut molta participació en les diferents activitats organitzades i certifica la consolidació d'aquestes jornades". Riva afegir que "haver-ho fet coincidit amb les portes obertes dels museus, que es fa cap tercer cap de setmana de mes, encara ha donat més difusió".

Les Jornades Europees del Patrimoni 2019 han finalitzat en la inauguració de les obres de restauració i posada en valor de l'església de Sant Climent de Pal, un espai que serà punt important per la candidatura transnacional perquè el Principat sigui Patrimoni Mundial. En aquest sentit la ministra Riva comentava que "la candidatura transnacional és una feina de llarg recorregut. A final de setembre ja hi ha la primera de les reunions de copilotatge que donaran el tret de sortida a aquesta nova etapa i ja podrem trobar-nos per impulsar aquesta candidatura que passa per primer lloc per incloure'ns dintre de la llista indicativa".

Fent un repàs dels dos dels punts, referents a la cultura, que varen fer públic a la passada campanya electoral, la ministra Riva explicava sobre la seu de l'Arxiu Nacional que "estem fent un seguiment setmana a setmana i us mantindrem informats a mesura que tinguem algun avançament, de totes maneres, de moment no tenim cap edifici per situar-lo, tot i que seguim la recerca".

stats