Cultura 11/03/2019

Un viatge per la història a cop de ventall

Alguna de les peces tenen un valor de 4.000 euros

Marc R. Fort
1 min
La col·lecionista de ventalls Maria Àngels de Celis. / M. R. F.

OrdinoLa Casa Pairal, a Ordino, ha acollit aquest dilluns una singular i a la vegada original exposició de vanos, fruit de la col·leccionista Maria Àngels de Celis. Tot i que només s'han exposat uns 100, la seva col·lecció està formada per més de 150 peces, algunes són úniques i de gran valor, tant a escala econòmica com sentimental, a causa de la seva antiguitat i a les gran personalitats que l'havien portat. De Celis ha recalcat que "aquesta afició ja em ve des de ben petita, a casa, la meva família ja en solia col·leccionar", i ha afegit que "encara que no ho sembli, hi ha molts col·leccionistes de vanos, però a Andorra en sóc de les úniques".

Un dels vanos més destacables de l'exposició, i també un dels de major valor econòmic, és el ventall de zingana, fet amb paper d'arròs i decorat amb motius florals, pintat a Suïssa i datat del segle XX. Segons ha dit De Celis, "ara mateix el seu preu deu ser d'uns 4.000 euros". Un dels majors problemes que té col·leccionar ventalls és que al llarg del temps es deterioren molt i no és gens aconsellable portar-los a un restaurador. "Si ho fas, pot passar de valdre una fortuna a no tenir cap valor, és millor deixar-los tal com estan", ha explicat De Celis.

L'exposició romandrà oberta des d'aquest dilluns, 11 de març, fins al dissabte 11 de maig de 17 a 19 hores a la Casa Pairal a Ordino i amb entrada gratuïta.

stats