Cultura 05/10/2022

Violoncel·listes de Barcelona i Los Secretos, primeres propostes de l'Ordino Clàssic

Les entrades ja estan a la venda a la pàgina web del certament i a l'oficina de Turisme de la parròquia

ARA Andorra
3 min
El grup los Secretos.

OrdinoAquest mes d’octubre arriben les dues primeres cites de la cinquena edició d’Ordino Clàssic, impulsat pel comú d'Ordino i la Fundació Crèdit Andorrà. La primera, 'Un concert en família', a càrrec dels Violoncel·listes de Barcelona, tindrà lloc diumenge, 23, a dos quarts d'una del migdia, a l’església parroquial d’Ordino. La segona, Los Secretos en concierto, tindrà lloc divendres 28, a les nou de la nit, a l’Auditori Nacional d’Andorra a Ordino.

Les entrades ja estan disponibles i es poden adquirir a la pàgina web d’Ordino Clàssic i a l’oficina de turisme d’Ordino, per un preu de deu euros i trenta euros respectivament.

'Un concert en família' serà una actuació a càrrec dels Violoncel·listes de Barcelona, format per Lluís Claret, Anna Mora i Daniel Claret. El violoncel té el gran avantatge que, pel seu ampli registre sonor, es pot combinar amb gairebé qualsevol altre instrument. És innegable, però, que l’assemblatge pot ser total si el trobem acompanyat d’altres violoncels. I encara hi podem afegir un factor més: que els intèrprets siguin tots tres membres d’una mateixa família (pare, mare i fill) i, per tant duguin gran part de les seves vides fent música plegats.

Violoncel·listes de Barcelona proposaran un programa variat, que comença al Barroc i acaba al segle XX, passant per un jove Ludwig van Beethoven. En destaca l’única peça original per a la formació, el 'Lament i Divertiment' de Salvador Brotons, escrita a petició del grup i estrenada a Barcelona l’any 2009.

Es podrà escoltar 'Divertiment (Scherzo) núm. 1, TWV 42:A1' (versió en sol m per a 3 violoncels), de Georg Philipp Telemann; 'Sonata I en sol major BWV 1027 (transcripció F. Ronchini)', de Johann Sebastian Bach; 'Trio en do major, op. 87 (transcripció A. C. Prell)', de Ludwig van Beethoven i 'Lament i Divertiment, op. 113 (dedicat a Violoncel·listes de Barcelona),' de Salvador Brotons.

I el dia 28 serà el torn de Los Secretos, format per Álvaro Urquijo (veu i guitarres), Ramón Arroyo (guitarres), Jesús Redondo (teclat i cors), Juanjo Ramos (baix i cors), Santi Fernández (bateria) i Txetxu Altube (guitarra i cors).

La història de Los Secretos es remunta al 1978, quan els tres germans Urquijo -―Javier, Enrique i Álvaro, per ordre d’edat― s’ajunten amb José Enrique Cano, Canito, bateria i amic d’infància d’Enrique, i comencen a somiar amb la música i a tocar fins que es conformen com el grup Tos. A l’inici de la dècada dels vuitanta, Los Secretos eren considerats un dels grups més representatius del pop espanyol.

A partir de l’any 2002, Los Secretos comencen una nova etapa amb cançons que han aguantat el pas del temps i els canvis de públic, cançons que fa més de vint anys van emocionar els qui en tenien trenta i que avui segueixen emocionant els qui en tenen cinquanta i també els seus fills.

L’any 2018, Los Secretos van complir quaranta anys de carrera.

El format sextet elèctric ha estat escollit pels mateixos integrants de la banda per posar en relleu el millor de Los Secretos i compta amb les guitarres d’Álvaro Urquijo i Ramón Arroyo, el baix de Juanjo Ramos, el piano de Jesús Redondo, la bateria de Santi Fernández i la nova incorporació de Txetxu Altube amb les seves guitarres i cors que potencien encara més l’estil country i rock del grup.

Faran un recorregut pels temes més emblemàtics del grup com 'Déjame', 'Pero a tu lado' o 'La calle del olvido', combinats amb cançons més noves.

stats