Cultura 29/07/2018

Vivaldi ressona al llac d'Engolasters

La formació catalana Pyrenaeus Ensemble ha interpretat la seva obra més coneguda, 'Les quatre estacions', en el marc del FeMAP

Ara Andorra
2 min
Un moment del concert de Pyrenaeus Ensemble al llac d'Engolasters, en el marc del FeMAP. / L. M.

EncampLa vuitena edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) ha fet una parada al Principat, aquest diumenge a la tarda. El lloc, un marc incomparable: el llac d'Engolasters. I els encarregats d'ambientar musicalment la cita: Pyrenaeus Ensemble, una formació catalana de 14 músics, amb els instruments de corda com a principals protagonistes.

El recital ha començat amb una hora de retard, a causa de l'intens sol que queia a Engolasters a mitja tarda. I és que la majoria d'instruments del grup són de fusta tradicional i es malmeten molt fàcilment amb la calor. Malgrat això, la gent que s'ha acostat fins al llac per passar una tarda diferent ha tingut paciència i ha fet confiança als músics, que han decidit escurçar la durada del concert.

Així doncs, el repertori inicial incloïa algunes peces més, a banda de la principal que donava nom a la proposta: 'Les quatre estacions', d'Antonio Vivaldi. Al final, només s'han pogut escoltar els quatre 'concerts' que composen aquesta obra, de la mà de set violins, dues violes, dos violoncels, un contrabaix, una tiorba i un clavicèmbal. Una composició pròpia de Pyrenaeus Ensemble i que el grup va crear fa un parell d'anys, a proposta del FeMAP.

El director musical de Pyrenaeus Ensemble, Joan Espina, ha explicat, abans de la primera actuació de la formació al Principat, que no acostumen a tocar habitualment a l'aire lliure, ja que aquests concerts es celebren a l'interior d'esglésies. Per això ha estat "un repte", ja que les condicions acústiques mai no són les ideals. "Però valdrà la pena fer-ho", ha afegit el director. Espina ha comentat que sempre procuren que la música sigui el més representativa possible del que vol significar. I més la barroca, que normalment porta un text al darrere. En el cas de 'Les quatre estacions', està basada en quatre poemes.

Per últim, el director de la formació ha volgut destacar l'ambient que existeix entre els músics. "Crec que és bastant fora del normal", ha arrodonit. Aquest diumenge a la tarda, el públic que s'ha acostat fins a Engolasters ho ha pogut comprovar en primera persona, a més de gaudir del concert asseguts a la riba del llac.

stats