Els germans Cierco denuncien el procés de revisió de clients de BPA al Greco i el Moneyval

Els accionistes majoritaris de l'entitat asseguren en un comunicat que la revisió es va fer de manera arbitrària i discriminatòria

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra (BPA) han denunciat al Consell d'Europa que el procés d'anàlisi de comptes bancaris de l'entitat es va fer de manera arbitrària i discriminatòria. En concret, els germans Higini i Ramon Cierco han presentat la denúncia davant del Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO) i del Comitè d'Experts en l'Avaluació de Mesures contra el Blanqueig de Capitals i Finançament del Terrorisme (Moneyval). La queixa, segons explica el comunicat del grup, es centra en el fet que responsables de PricewaterhouseCoopers (PwC) van rebre ordres explícites de les autoritats andorranes perquè els comptes bancaris que el Govern i totes les institucions públiques tenien a BPA es declaressin com a aptes sense fer-ne cap revisió i sense elaborar un nou qüestionari sobre el client, quan aquests es van traspassar al banc pont, Vall Banc.

La consultora PwC també va rebre ordres de declarar com a aptes sense cap mena de comprovació els comptes que altres entitats bancàries tenien a BPA i els d'aquells clients que estaven relacionats amb el Govern o institucions públiques. Per contra, les mateixes autoritats van ordenar a la consultora encarregada de la revisió de comptes que es declaressin no aptes sense fer cap anàlisi tant els clients bloquejats per la Batllia com aquells que havia paralitzat la IUFAND, explica el comunicat dels germans Cierco.

En el text, els accionistes majoritaris de BPA justifiquen la tramesa de la denúncia al Moneyval en tant que és l'única institució de reputació internacional enfocada a la lluita contra la corrupció a la qual es pot sotmetre el Principat.